« Život
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
SUPER!

Obnovite mozak redovitim vježbanjem

Istraživanje je pokazalo da redovito vježbanje može povećati količinu sive tvari i pet posto, što automatski unaprjeđuje naše sposobnosti

Broj neurona može se povećati i u kasnijim godinama
Broj neurona može se povećati i u kasnijim godinama (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

mozak

,

Alzheimerova bolest

,

prevencija

,

pomlađivanje

,

sagorijevanje kalorija

,

aktivnost

Mozak je jedan od dijelova tijela kojem definitivno ne pridajemo dovoljno pažnje u životu i uzimamo ga zdravo za gotovo, a zapravo je stalno izložen rizicima od slabijeg funkcioniranja, što ćemo itekako osjetiti na kvaliteti života.

Zato vrijedi poslušati savjet znanstvenika sa Sveučilišta Los Angles koji su u svom novom istraživanju otkrili da vježbanje ima ogroman utjecaj na sivu tvar mozga, cerebralni korteks u kojem se nalazi preko 75 milijardi neurona, što je više od tri četvrtine svih neurona u mozgu.

To čini sivu tvar odgovornom za najveći dio naših intelektualnih i fizičih sposobnosti, a nasreću postoji način da i u srednjim godinama poradimo na tome da siva tvar ostane u formi i da se obnovi.

Način možda nije uobičajen, ako ste mislili da će se savjeti odnositi na mozgalice i glavolomke, varate se. Naime, istraživanje je pokazalo da redovito vježbanje može povećati količinu sive tvari i pet posto, što automatski unaprjeđuje naše sposobnosti.

S redovitim vježbanjem treba početi najkasnije u 50-im godinama života, i ako se stvarno pridržavamo plana, mozak će nam ući u stariju dob mlađi i aktivniji, a najbolje djeluju aktivnosti koje uključuju sagorijevanje velikog broja kalorija - plivanje, trčanje, aerobik, tenis, ples i vožnja biciklom.

Naravno, na taj ćemo način i prevenirati bolesti povezane sa starenjem mozga, kao što su razni oblici demencije i Alzheimerove bolesti. Znači, ako prestanete pušiti i počnete vježbati, neće vam biti zahvalno samo tijelo nego i mozak.

26.11.2012. 19:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh