« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
DOGOVOR

Obama spreman na nuklearni dogovor s Rusima

Barack Obama odmrznuo je u ponedjeljak prijedlog civilnog nuklearnog sporazuma s Rusijom nakon dvije godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Dmitrij Medvedev

,

nuklearni sporazum

Ratifikaciju sporazuma o civilnoj nuklearnoj suradnji, SAD su zamrznule prije gotovo dvije godine, što je bila kaznena mjera za rusku vojnu intervenciju u Gruziji 2008.

Situaciju u Gruziji više ne treba smatrati preprekom sporazumu, rekao je Obama, koji je također spomenuo suradnju Rusije po pitanju Irana, kojem SAD želi uvesti strože međunarodne sankcije zbog nuklearnog programa.

"Razina i opseg američko-ruske suradnje po pitanju Irana dovoljno su opravdanje predloženom sporazumu", naveo je Obama u pismu Kongresu, pozivajući ga da podrži prijedlog sporazuma.

Prihvaćanje prijedloga, naveo je Obama, neće predstavljati rizik za obranu i sigurnost.

Sjedinjene Države i Rusija pojačali su suradnju oko neširenja nuklearnog naoružanja i civilne nuklearne energije u proteklih 12 mjeseci, rekao je Obama.

Uz ostalo, Moskva je najavila podršku Rezoluciji Vijeća sigurnosti o Iranu, a dvije zemlje potpisale su u travnju sporazum o ograničenju nuklearnog naoružanja START.

Predloženi sporazum ima rok od 30 godina, a njime se predviđa razmjena tehnologija, materijala i opreme, kao što su komponente reaktora za nuklearna istraživanja i proizvodnju.

Sporazum bi Rusiji trebao osigurati milijarde dolara od uvoza i odlaganja istrošenog nuklearnog goriva iz američkih nuklearnih reaktora, a SAD-u omogućiti uvid u razvoj nuklearne tehnologije u Rusiji i poslužiti kao instrument za jačanje kontrole nad širenjem nuklearnog oružja na globalnoj razini.

Sporazum bi također trebao otvoriti civilno nuklearno tržište u SAD-u kao i nalazišta urana u Rusiji tvrtkama iz obje države.

Sporazum je potpisan u Moskvi 6. svibnja 2008. No, tadašnji američki predsjednik George W. Bush u rujnu je povukao prijedlog ratifikacije zbog rata Rusije u Gruziji. (hina/metro-portal)

 

11.05.2010. 07:29:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh