« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
POTREBAN KONSENZUS

O pregovorima Islanda i EU možda će se odučiti u lipnju

Proces bi mogle usporiti Britanija i Nizozemska zbog pet milijardi dolara duga koje su štediše tih zemalja izgubile propašću islandskih banaka

(Shutterstock)
Više o

Island EU

Odluku o otvaranju pristupnih pregovora Islanda i Europske unije čelnici bi mogli donijeti u lipnju, na sastanku na vrhu, no o tomu treba postići suglasje svih članica, objavilo je u ponedjeljak španjolsko predsjedništvo.

Europska komisija u veljači je preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Islandom, no bez datuma, a proces bi mogle usporiti Velika Britanija i Nizozemska zbog pet milijardi dolara duga koje su štediše tih zemalja izgubile propašću islandskih banaka krajem 2008.

K tomu se upravo u tim dvjema zemljama održavaju izbori: prošlog tjedna održani su u Britaniji, a u Nizozemskoj su predviđeni u lipnju.

"Možemo razgovarati o pokretanju pregovora s Islandom kao zemljom kandidatom", rekao je španjolski minsitar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos nakon sastanka na kojem je tema bio i Island.

"Načelno ne mislim da će biti mnogo poteškoća, no moramo vidjeti kako ćemo postići konsenzus da bismo to pitanje uvrstili u dnevni red", rekao je Moratinos.

Island, otok s 320.000 ljudi, desetljećima je oklijevao pristupiti EU, a za članstvo je aplicirao lani kad je globalna financijska kriza uništila njegov bankovni sustav. Nada se otvoriti i završiti pregovore do 2012. jer već pripada jedinstvenom tržištu EU i Schengenskoj zoni. (hina/metro-portal)

10.05.2010. 23:44:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh