« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
52 STRANICE

Obama objavio novu strategiju nacionalne sigurnosti

U dokumentu se Obamina administracija odmiče od doktrine preventivnog rata Georgea Busha i usredotočenosti na borbu protiv terorizma

(Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Obamina administracija

,

albanska mafija

Obamina administracija u četvrtak je objavila svoju prvu Strategiju nacionalne sigurnosti (NSS), u kojoj jačanje gospodarstva, diplomaciju i globalnu suradnju ističe kao svoje glavne prioritete, a napad oružjem za masovno uništenje označava najvećom prijetnjom SAD-u.

U tom se dokumentu na 52 stranice Obamina administracija odmiče od doktrine preventivnog rata Georgea W. Busha i usredotočenosti na borbu protiv terorizma. U novoj se strategiji ističe da je oružani sukob posljednje sredstvo kada su iscrpljene sve diplomatske mogućnosti, te da su napori protiv radikalnog ekstremizma "samo jedan element strateškog okruženja SAD-a i ne mogu odrediti odnose Amerike sa svijetom".

NSS ističe da su gospodarstvo i nacionalni napredak "temelji snage Amerike". Snaga i utjecaj SAD-a u inozemstvu "počinje s koracima koje poduzimamo kod kuće. Moramo naglasak staviti na rast gospodarstva i smanjenju našega deficita", napisao je predsjednik Barack Obama u uvodu dokumenta.

"Naš napredak služi kao izvor naše moći. On plaća našu vojsku, osigurava naše diplomatske i razvojne napore i služi kao glavni izvor našega utjecaja u svijetu", ističe se u strategiji. Administracija smatra da će snažan gospodarski stroj SAD-a "služiti kao motor prilika za Amerikance i kao izvor američkog utjecaja u inozemstvu".

NSS upozorava da obnova američkog gospodarstva traži postavljanje zemlje na "fiskalno održiv put", određivanje prioriteta i kompromise između konkurentnih programa i aktivnosti. "Godine rasta fiskalnog i trgovinskog deficita zahtijevat će teške izbore u godinama koje dolaze", naznačuje se u dokumentu.

U dokumentu se ističe da postoje granice do kojih vlada SAD može trošiti za ratove u Iraku i Afganistanu. Administracija smješta oružje za masovno uništenje na vrh američke liste prijetnji.

"Terorizam je jedna od mnogih prijetnji koje imaju sve više posljedica u globalno doba. Najveća opasnost za američki narod i globalnu sigurnost i dalje dolazi od oružja za masovno uništenje, posebno nuklearnog oružja", naglašava NSS.

Borba protiv Al Kaide i drugih nasilnih ekstremističkih skupina, također je u vrhu prioriteta. Strategija nacionalne sigurnosti navodi da je cilj "omesti, demontirati i poraziti Al Kaidu i njezine suradnike".

"Mi slijedimo strategiju koja štiti našu domovinu, osigurava najopasnija oružja i materijale u svijetu, Al Kaidi uskraćuje sigurno utočište, i gradi pozitivno partnerstvo s muslimanskim zajednicama diljem svijeta", navodi se u strategiji sigurnosti. Također se ističu tzv. asimetrične prijetnje, poput onih u 'cyberspace-u'.

Strategija Bijele kuće poziva na izgradnju partnerstva diljem svijeta.

"Angažman je aktivno sudjelovanje SAD-a u odnosima izvan naših granica", navodi se u dokumentu. "To je, jednostavno, suprotno od samonametnute izolacije koja nam uskraćuje mogućnost da oblikujemo ishod. Doista, Amerika nikada nije uspjela kroz izolacionizam".

Strategija poziva na jačanje starih saveza i njihovu modernizaciju "u susret izazovima novoga stoljeća."

Bijela kuća će tražiti "međunarodni poredak" koji je u stanju riješiti "izazove našeg vremena - suprotstaviti se nasilnom ekstremizmu i pobuni, zaustaviti širenje nuklearnog oružja ... boriti se protiv klimatskih promjena i održavati globalni rast, pomoći zemljama da se prehranjuju i brinuti za bolesne, rješavati i sprječavati sukobe", ističe se u dokumentu.

Administracija planira njegovati odnose s "drugim središtima utjecaja 21. stoljeća - uključujući Kinu, Indiju i Rusiju", navodi se.

NSS poručuje neprijateljski nastrojenim vladama da ih čeka "još veća izolacija", ako odbiju poštivati međunarodne norme, uz napomenu da administracija neće oklijevati uporabiti američke vojne snage.

No, za uporabu sile se navodi da je predviđena iznimno, i tada "na način koji odražava američke vrijednosti i jača legitimitet", te se dodaje da će SAD tražiti široku međunarodnu potporu, surađujući s institucijama kao što su NATO-a i Vijeće sigurnosti UN.

U dokumentu se poziva SAD-a da jača međunarodne institucije i poštuje međunarodne sporazume.

NSS je dokument čiju izradu od administracije traži Kongres. Benjamin Rhodes, pomoćnik u Bijeloj kući koji je glavni autor, kazao je da odrednice strateške politike nisu originalno razvijene za dokument, već su proizašle iz drugih dokumenata i predsjednikovih govora.

Dokument nije obvezujući, no vjerojatno će ga pozorno proučavati u Kongresu i Republikanskoj stranci u izbornoj godini. Čelnik Bijele kuće za protuterorizam John Brennan, savjetnik za nacionalnu sigurnost James Jones i američka državna tajnica Hillary Clinton u četvrtak su u javnim istupima promovirali Nacionalnu strategiju sigurnosti. (hina/metro-portal)

28.05.2010. 08:43:29
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    enime
    28.05.2010. 20:13
    Svojom losom politikom koja je nastavljena sa gosp. Obamom USA nece vise moci spavati mirno..Odnosi sa BRIMK-om nisu bili nikad gori i upravo su "oni"doveli do ovog saveza koji je i ekonomski i politicko-vojni sa iscekivanjem javnog pristupa islamskih zemalja.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh