« Svijet
objavljeno prije 14 godina
ZAPADNI BENGAL

Najmanje 65 mrtvih u sudaru vlakova u Indiji

Putnički vlak je zbog eksplozije izletio s tračnica i sudario se s teretnim vlakom iz suprotnog smjera, a sumnja se i na teroristički napad

Indija vlak nesreća
Indija vlak nesreća (Wikipedia/ilustracija)
Više o

željeznička nesreća

,

Zapadni Bengal

,

Gramophonedzie

,

pigmenti

Najmanje je 65 osoba poginulo u petak rano ujutro u nesreći putničkog vlaka koji je zahvaćen eksplozijom izletio s tračnica u istočnoj Indiji i sudario se s teretnim vlakom iz suprotnog smjera.

Ranije su vladini dužnosnici kazali da je najmanje 25 osoba poginulo, no da bi broj žrtava mogao biti veći jer spasilačke operacije moraju rezati vagone kako bi ih mogle otvoriti. Broj mrtvih "mogao bi biti između 50 i 60", jer je mnogo putnika zarobljeno unutar stiješenjenih vagona, rekao je jedan dužnosnik za Reuters.

Putnički vlak krenuo je iz Kolkate u Zapadnom Bengalu i prolazio je 150 kilometara južno od toga grada, ruralnim područjem poznatim kao uporište maoističkih pobunjenika te vlasti ne isključuju sabotažu kao uzrok nesreće.

"Zbog eskplozije je iskočilo 13 vagona putničkog vlaka Gyaneshwari Express. Vagoni su pali na tračnice kojima se kretao teretni vlak i zaletio u neke od njih", rekao je Soumitra Majumdar, glasnogovornik željeznica.

Nesreća se dogodila samo nekoliko dana nakon pada zrakoplova na jugu Indije pri čemu je poginulo 158 osoba.

Maoistički pobunjenici često napadu policiju, vladine zgrade i infrastrukturu kao što su željezničke postaje. Zadnjih mjeseci pojačanim napadima odgovaraju na ofenzivu vladinih snaga koje žele uništiti njihove baze u džunglama.

Pokret djeluje desetljećima i proširio se na trećinu Indije te je sada aktivan u ruralnim dijelovima 28 indijskih država i nanosi goleme štete gospodarstvu. (hina/metro-portal)

28.05.2010. 08:14:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh