« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
EKO KATASTROFA

Obama: Neumorno ćemo se boriti protiv naftne mrlje

Ponovno je naglasio da je British Petrol "odgovoran za istjecanje nafte" te da će "platiti račun"

(Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

naftna bušotina

,

SP 2014.

,

Centereville

Američki predsjednik Barack Obama stigao je u nedjelju u Louisianu kako bi se iz prve ruke uvjerio u napore koji se ulažu borbi s naftnom mrljom u Meksičkom zaljevu, koja prijeti osjetljivim ekosustavima u priobalju i velikoj ribarskoj industriji u četiri savezne države.

Borbu protiv naftne mrlje površine oko 11.000 četvornih kilometara, tijekom vikenda je ometalo loše vrijeme, vjetar i visoki valovi, pa je sve više najava da se ugroženo područje treba pripremiti za najteže naftno zagađenje u povijesti SAD-a.

Obama se u mjestu Venice, središtu najugroženijeg područja, sastao s guvernerom Louisiane Bobbyem Jindalom te s državnim, lokalnim i saveznih dužnosnicima, nakon čega je obećao "neumorne napore" njegove administracije u borbi protiv "potencijalne ekološke katastrofe".

Zagađenje je izazvano istjecanjem nafte iz bušotine, nakon eksplozije, požara i potonuća naftne platforme Deepwater Horizon, korporacije British Petrol, 20. i 21. travnja na 80 kilometara južno od New Orleansa.

"Mislim da je američki narod sada svjestan, sigurno su ljudi u zaljevu svjesni, da se bavimo s masivnom ekološkom katastrofom koja je potencijalno bez presedana", rekao je Obama dodajući da je nafta 15-ak kilometara od obala Louisiane.

"Nafta koja još uvijek istječe iz bušotine može ozbiljno naštetiti gospodarstvu i okolišu naših država Meksičkog zaljeva i to može potrajati dugo vremena", istaknuo je Obama, upozorivši da naftna mrlja ugrožava egzistenciju tisuća Amerikanaca.

Kazao je da vlada "neće štediti sredstva da otkloni sve štete koje nastanu" te da će "činiti sve što je potrebno, onoliko dugo koliko je potrebno, da zaustavi tu krizu".

Ponovno je naglasio da je British Petrol "odgovoran za istjecanje nafte" te da će "platiti račun", ali je naglasio da kao predsjednik SAD "neće žaliti truda da odgovori na krizu sve dok bude trajala".

Vrijeme i dalje ometa napore da se zaustavi istjecanje nafte na bušotini Deepwater Horizon, na 5.000 metara dubine, kako bi se zaštitila osjetljiva močvarna područja u priobalju, prirodna mrjestilišta ribljih vrsta Meksičkog zaljeva koja obiluju škampima, rakovima, kamenicama i drugim školjkama.

Tradicionalne metode uklanjanje nafte s morske površine, spaljivanjem ili pomoću kemikalija ometaju vjetrovi, valovi i plime. Savezna vlada u nedjelju je zabranila komercijalni i rekreacijski ribolov u Lousiani, Mississippiju, Alabami i dijelovima Floride.

Nacionalna uprava za oceane i atmosferu, rekla je da će zabrana ribolova trajati najmanje 10 dana.

Čelnik BP-a Lamar McCay u nedjelju je za TV mrežu ABC izjavio da su radnici tvrtke izradili kupolu koja u idućih šest do osam dana treba biti spuštene na bušotinu, kako bi se zaustavilo istjecanje nafte.

Odbacio je optužbe da su uštede na mjerama sigurnosti igrale ulogu u havariji na platformi 20. travnja, navodeći da je zakazao mehanizam koji treba zatvoriti bušotinu kada dođe do nagle provale nafte ili plina.(hina/metro-portal)

03.05.2010. 07:05:17
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    03.05.2010. 08:23
    nove procjene kažu da 200 000 barela nafte curi u ocean dnevno... to bi značilo katastrofu svjetskih razmjera
  2. avatar
    donhuangenaro
    03.05.2010. 08:29
    guglaj: Mother of all gushers could kill Earth's oceans za detalje...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh