« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
POGREB

Obama ne dolazi na pogreb Kaczynskog zbog vulkanskog pepela

Mnoga su izaslanstva otkazala, ne dolazi ni Angela Merkel

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Lech Kaczynski

,

pogreb

Neki svjetski čelnici uključujući američkog predsjednika Baracka Obamu i njemačku kancelarku Angelu Merkel bili su prisiljeni otkazati put u Poljsku na nadjeljni državni pogreb poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i njegove supruge Marije zbog oblaka vulkanskog pepela koji ometa zračni promet diljem Europe, objavljeno je u subotu.

Obama, koji je večeras imao zakazan odlazak iz Washingtona, kako bi u nedjelju nazočio pogrebu u Krakovu, je telefonski razgovarao s vršiteljem dužnosti poljskog predsjednika Bronislawom Komorovskim, objavila je u subotu Bijela kuća.

"Razgovarao sam s vršiteljem dužnosti predsjednika Komorowskim i rekao mu da žalim što neću moći doći u Poljsku, zbog vulkanskog pepela koji ometa zračni promet nad Europom", naveo je Obama u priopćenju.

Merkel je otkazala svoje putovanje nakon što je njezin povratak iz posjeta Sjedinjenim Državama bio iskompliciran ograničenjima letova, navodi agencija Associated Press.

Put u Krakov otkazali su i švedski kralj Carl XVI Gustaf, finska predsjednica Tarja Halonen te španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero i kralj Juan Carlos I.

Izaslanstva Egipta, Makedonije, Indije, Japana, Južne Koreje, Meksika, Novog Zelanda i Pakistana su također otkazala planove da nazoče državnom pogrebu, prema AP-u.

Kaczynski je poginuo 10. travnja u zrakoplovnoj nesreći u Smolensku u Rusiji, zajedno sa suprugom i 94 visoka poljska civilna i vojna dužnosnika. Obitelj Kaczynski tražila je da se sprovod održi u nedjelju bez obzira na prometne poremećaje, koji će spriječiti dolazak mnogih državnika u Krakov.

Pepeo iz erupcije islandskog vulkana Eyjafjallajokull poremetio je zračni promet diljem Europe, dovodeći do masovnog otkazivanja letova. (hina/metro-portal)

17.04.2010. 23:08:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh