« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
IZA CRKVENIH ZIDOVA

I papa Ivan Pavao II odobrio pismo potpore svećeniku zlostavljaču?

Španjolski list La Verdad navodi kako je biskup Pican štitio osuđenog svećenika koji je zlostavljao 11 dječaka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Crkva

,

zlostavljanje djece

,

svećenici

,

Papa Ivan Pavao II.

,

biskupi

Bivši vatikanski kardinal Dario Castrillon Hoyos, koji je čestitao francuskome biskupu Pierreu Picanu nakon što je zaštitio francuskog svećenika Renea Bisseyja, unatoč tomu što je on (Bissey) seksualno zlostavljao jedanaest dječaka, rekao da je to učinio uz odobrenje tadašnjeg pape Ivana Pavla II, izvijestio je u subotu španjolski list.

"Pošto sam konzultirao Papu, napisao sam pismo biskupu, u kojemu sam mu čestitao što je poslužio kao model oca koji neće predati svoje sinove. Sveti Otac ovlastio me je da pismo pošaljem svim biskupima svijeta i da ga objavim na internetu", rekao je kardinal u petak na konferenciji održanoj na Katoličkom sveučilištu u španjolskoj Murciji, kako piše dnevnik La Verdad.

Castrillon Hoyos se iz vatikanske službe povukao prošle godine.

Njegova je izjava uslijedila nakon što je glasnogovornik Vatikana neizravno potvrdio kako je pismo napisano 2001., koje je u četvrtak objavljeno na internetskim stranicama autentično te da je to potvrda da je Vatikan bio u pravu što je iste godine pooštrio interne mjere u pogledu seksualnog zlostavljanja maloljetnika unutar crkve. Castrillonovo pismo napisano na francuskom 2001. hvali biskupa Pierrea Picana iz Bayex-Lisieuxa zato što nije prijavio francuskog svećenika koji je kasnije osuđen na 18 godina zatvora jer je više puta silovao jednog dječaka i seksualno zlostavljao 10 drugih.

Biskup Pican je dobio uvjetnu kaznu tromjesečnog zatvora zato što nije prijavio francuskog svećenika Renea Bisseyja zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnika. Pican je na sudu priznao kako je Bisseyja zadržao na župi unatoč činjenici da mu je svećenik privatno priznao pedofilska djela. Slučaj je šokirao Francuze i potaknuo biskupe te zemlje da javno kažu kako svi slučajevi zlostavljanja moraju biti prijavljeni vlastima. (hina/metro-portal)

18.04.2010. 09:05:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh