« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ICAO

Financijska šteta veća od one koju je uzrokovao napad na SAD 11. rujna?

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa Eurocontrol podnijela novi izvještaj o problemima uzrokovanim vulkanom

(Getty Images)
Širenje vulkanskoga oblaka, nastalog nakon erupcije islandskog vulkana, u subotu je dodatno otežalo odvijanje zračnoga prometa u većini zemalja središnje i sjeverne Europe, izvijestila je Europska agencija za sigurnost zračnog prometa Eurocontrol.

U subotu su stručnjaci Eurocontrola izvijestili kako je u subotu nad Europom ostvareno 5.000 letova, umjesto 22.000, koliko je u normalnim okolnostima uobičajeno, a u petak je umjesto 28.000 predviđenih letova ostvareno njih 10.400, izvješćuje Reuters.

Agencija je priopćila kako nisu bila moguća slijetanja niti polijetanja civilnih zrakoplova u većem dijelu sjeverne i središnje Europe.

Letovi su se, međutim, odvijali u južnoj Europi uključujući Španjolsku, južni Balkan, južnu Italiju, Bugarsku, Grčku i Tursku.

"Meteorolozi su najavili zadržavanje vulkanskog oblaka nad većim dijelom Europe još najmanje 24 sata", stoji u priopćenju agencije.

Štete koje je vulkanski oblak nanio zračnome prometu, prema izvješću Međunarodne organizacije putničkog prometa (ICAO) sa sjedištem u Montrealu, veće su od onih što su ih zrakoplovnim kompanijama nanijeli napadi na SAD 11. rujna 2001.

"Unatoč tomu što u ovome trenutku ne raspolažemo preciznim brojkama, procjenjujemo da će financijska šteta biti veća od one koju je prouzročio napad na SAD 2001.", rekao je glasnogovornik ICAO-a, prenio je France Presse. (hina/metro-portal)

17.04.2010. 20:32:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh