« Žene
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
MEĐUNARODNI POZIV

Nužno je ukloniti sve oblike nasilja nad ženama

Po podacima UN-a, više od polovice žena koje umiru nasilnom smrću žrtve su vlastitih partnera

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Karmen Mrkić/Cropix)
Više o

nasilje nad ženama

,

Ujedinjeni narodi

,

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ujedinjeni narodi pozvali su u srijedu u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na uklanjanje svih oblika nasilja nad njima: silovanja kao sredstva rata, obiteljskog nasilja ili umorstava "iz časti", genitalnog sakaćenja te prodaje žena i djevojčica kao seksualnih robinja.

"Naš cilj je jasan: kraj zločinima koje nije moguće opravdati - bilo to silovanje kao sredstvo rata ili obiteljsko nasilje, prodaja žena kao seksualnog roblja, bilo da je riječ o takozvanim zločinima "iz časti" ili genitalnom sakaćenju žena. Moramo se boriti protiv nasilja iskorjenjivanjem diskriminacije i promjenom mentalnog sklopa koje ga proizvodi", poruka je glavnoga tajnika UN-a Ban Ki-moona.

Rezolucijom 54/134 od 17. prosinca 1999. Opća skupština UN-a proglasila je 25. studenoga Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i pozvala vlade, međunarodne i nevladine udruge da kroz razne aktivnosti jačaju svijest o tome zlu.

Međunarodne kampanje protiv nasilja nad ženama počele su 1981. godine, a 25. studenoga izabran je u spomen na dvije sestre Mirabal, političke aktivistice brutalno ubijene 1960. u Dominikanskoj Republici po naredbi vladara Rafaela Trujilla (1930.-1961.).

Zapadne zemlje pak osobito ističu borbu protiv obiteljskog nasilja, pokazuju primjeri Francuske i Velike Britanije.

Kampanja "Ujedinimo se u prekidu nasilja nad ženama" (UNiTE to End Violence against Women), koja je počela 2008., poziva sve zemlje da se zakonima i akcijskim planovima te preventivnim mjerama do 2015. bore protiv seksualnog nasilja u ratu.Francuski premijer Francois Fillon najavio je u srijedu da će novi zakon o obiteljskom nasilju sadržavati oštrije kazne za obiteljsko nasilje, uključujući i "psihološko", a prisilni brakovi proglasit će se zločinom. Borba protiv nasilja nad ženama "velika je nacionalna zadaća za 2010. godinu", najavio je Fillon, prenosi agencija dpa.

Djeca moraju učiti da je obiteljsko nasilje neprihvatljivo, objavila je britanska vlada u srijedu i najavila da će pouka o "sprječavanju nasilja u partnerstvu" biti dio procesa izobrazbe od 2011. godine. "Nasilje nad ženama i djevojkama je izopačenost", rekao je britanski premijer Gordon Brown, prenosi Reuters i dodaje kako je britansko istraživanje pokazalo da milijun žena svake godine najmanje jedanput iskusi obiteljsko nasilje.

Čak 10.000 žena u Britaniji biva napadnuto svakog tjedna, a najmanje 750.000 djece svake godine svjedoči obiteljskom nasilju.

Francuski podatci govore da je u 675.000 slučajeva nasilje nad ženama počinio njihov partner ili član obitelji u zadnje dvije godine te da su 2008. godine 156 žena ubili njihovi partneri.

Nasilje nad ženama u ratu i oružanim sukobima nije posebnost neke kulture, zemlje ili regije, nego opća pojava otkako je svijeta, a korijeni su mu u povijesnoj nejednakosti muškaraca i žena i stalnoj diskriminaciji žena, piše UN.

Između 250.000 i 500.000 žena bilo je silovano tijekom genocida u Ruandi, a od 20.000 do 50.000 u ratu u BiH ranih 90-ih godina.

Po podacima UN-a, više od polovice žena koje umiru nasilnom smrću žrtve su vlastitih partnera, a pojava je raširena i razvijenim zemljama i u zemljama u razvoju.

Među ostalim oblicima nasilja UN navodi ubojstva žena zbog nedovoljna miraza i djevojaka jer su okaljale obiteljsku čast, zatim prisilnu udaju djevojčica u Africi i južnoj Aziji te posebice upozorava na prodaju seksualnog roblja: od pola milijuna do dva milijuna ljudi, uglavnom žena i djece svake godine.

Procjenjuje se da se više od 130 milijuna žena svake godine seksualno sakati, uglavnom u Africi i na Bliskom istoku, a taj postupak zbog nehigijene nerijetko završava ženinom smrću.

Zbog silovanja i prisilna braka, žene su najveće žrtve AIDS-a i čine više od 60 posto svih nositelja virusa HIV-a u mladoj populaciji u svijetu.

Žene ne mogu izbjeći nasilje ni u kolijevci ni u utrobi. Upravo žensku novorođenčad najčešće ubijaju, a ženski fetusi najčešće bivaju pobačeni, piše UN te dodaje da nasilje nad ženama stoji iznimno mnogo zbog visokih troškova njihova liječenja i isključivanja iz društva. (hina/metro-portal)

25.11.2009. 19:07:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh