« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
FANOVI PROSVJEDUJU

Novo izdanje Huckleberryja Finna umjesto "nigger" imat će riječ "slave"

Odluka da se objavi novo izdanje "Pustolovina Huckleberryja Finna" Marka Twaina, bez riječi "nigger" potaknula je brojne prosvjede

Prvo izdanje
Prvo izdanje "Huckleberryja Finna" (Wikipedia)
Više o

Huckleberry Finn

,

nigger

,

slave

,

novo izdanje

Naime, profesor Alan Gribben sa Sveučilišta Auburn u Montgomeryju objasnio je kako je odlučio ponovno izdati verziju književnoga klasika iz 19. stoljeća te riječ "nigger" (crnac) koja je u 19. stoljeću bila bez rasističkih konotacija, a dobila ih je u 20. stoljeću, zamijeniti riječju "slave" (rob), prenosi Hina.

Riječ "nigger" u djelu se pojavljuje 219 puta. U mnogim školama knjiga je jednostavno izbačena s popisa obvezne literature upravo zbog toga izraza koji je, u vrijeme kada su ga Twain, Charles Dickens i Joseph Conrad koristili u svojim djelima, bila bez rasističkih konotacija, kao i zbog opisa i karakterizacije američkih Indijanaca, objasnio je Gribben.

Unatoč dobrim namjerama i objašnjenju profesora Gribbena, mnogi su fanovi Marka Twaina i njegovih djela telefonom nazvali ili poslali mail poruke glasnogovornici izdavačke kuće New South Books Suzanne LaRosi, žaleći se zbog izmjena koje bi se trebale dogoditi u originalnom tekstu. Knjiga bi se na policama knjižara trebala naći 15. veljače.

"Ne sviđa nam se zamisao o izmjeni Twainovih originalnih rečenica niti riječi. Odoljeli su vremenu. Riječ je o antirasističkoj knjizi, a intervencije i izmjene u Twainovu izričaju znače i izmjene u poruci koju knjiga šalje. Tako je pisao kako bi nas natjerao na razmišljanje i bocnuo nas oštricom svojeg pera. To mu je i bio cilj", rekla je direktorica muzeja Marka Twaina u Hannibalu, Cindy Lovell.

"Pustolovine Huckleberryja Finna" satirični je roman prvi put izdan u SAD-u u veljači 1885. godine. Danas se smatra jednim od najznačajnijih romana. Istodobno je jedno od prvih značajnih američkih djela pisano lokalnim govorom koje odiše iznimnim regionalizmom. Glavni je lik, a ujedno i pripovjedač, Huckleberry Finn, najbolji prijatelj Toma Sawyera, koji se pojavljuje u još dva Twainova romana (Tom Sawyer na putu i Tom Sawyer, detektiv).

Knjiga je važna zbog svojih živopisnih i detaljnih opisa mjesta i ljudi u okolici rijeke Mississippi. Satirizirajući južnjačko društvo koje je u vrijeme objavljivanja romana već bilo nestalo, Twain u Pustolovinama Huckleberryja Finna često s prezirom gleda na neke tadašnje stavove, posebno na rasizam. Dio u kojem se opisuje bijeg Huckleberryja Finna i Jima, odbjeglog roba na splavu preko rijeke Mississippi danas se smatra jednom od najznačajnih scena bijega u slobodu u cijeloj američkoj književnosti.

06.01.2011. 14:15:24
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    HBomb
    06.01.2011. 15:46
    da vidiš sad panike...
  2. avatar
    akone
    16.01.2011. 15:08
    ma samo cenzuriraj... samo ograničuj ljude, koljaže neće nedostajati... budale amerske, kad zbog njihovih preseravanja cijeli svijet mora slušat
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh