« Muškarci
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
SUPER!

Nova metoda borbe protiv ćelavosti

Američki znanstvenici otkrili su novi način poticanja rasta kose koji bi mogao dovesti do boljeg liječenja ćelavosti

Ćelavost odlazi u prošlost?
Ćelavost odlazi u prošlost? (Arhiva)
Više o

ćelavost

,

lijek za ćelavost

,

novi lijek

Novi postupak za sada je testiran samo na miševima, ali se njime uspjelo potaknuti rast kose na ljudskoj koži presađenoj na te životinje.

Ukoliko se rezultati potvrde daljnjim istraživanjima, liječenje ćelavosti moglo bi postati učinkovitije od sadašnjih lijekova i transplantacije kose.

Sadašnje metode nisu od pomoći ženama, dok bi liječenje novom metodom moglo biti, izvijestili su znanstvenici u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

U ovom trenutku transplantacijom se prebacuju folikuli kose sa stražnjeg dijela glave na prednji, čime se vlasi sele ali se ne povećava njihov broj.

Postupak traje i po 8 sati i ostavlja velike ožiljke na stražnjem dijelu glave.

Novom tehnikom iz vlasišta bi se izdvojile manje skupine stanica uključenih u formiranje vlasi, umnožile bi se u laboratorijskim uvjetima i potom bi ih se usadilo u kožu glavu osobe kako bi se pokrili ćelavi dijelovi.

Tim postupkom dodala bi se nova kosa.

Voditeljica istraživanja Angela Christiano s medicinskog centra sveučilišta Columbia u New Yorku u suradnji sa znanstvenicima sa sveučilišta Durham u Britaniji fokusirala se na skupine stanica na dnu folikula kose koje imaju sposobnost reprogramirati susjedne stanice kože da stvaraju nove folikule.

Znanstvenici su ih pokušali uzgojiti i umnožiti u farmi visećih kapi, što osigurava njihovo nakupljanje na dnu svake kapi.

Tom tehnikom osigurao se međusobni dodir velikog broja stanica što je bio uvjet da počnu slati signale o potrebi stvaranja kose.

U 5 od 7 transplantata razvile su se vlasi, a testovi su pokazali da se radilo o ljudskim folikulima.

23.10.2013. 09:03:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh