« Život
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
SVE JE U GENIMA

Nova krvna pretraga omogućava da saznate koliko ćete živjeti

Genetski markeri omogućili su znanstvenicima da izrade pretragu kojom će predvidjeti mogu li osobe živjeti dulje od sto godina s točnošću između 60 i 85 posto

Fotografija vijesti
Više o

geni

,

zdrav život

,

DNK analiza

,

duljina života

,

stil života

,

krvna pretraga

Nova krvna pretraga može procijeniti izglede osobe da doživi stotu sa 60 do 85 posto točnosti, objavili su u četvrtak američki znanstvenici, javlja Hina.

Stručnjaci sa bostonskog sveučilišta proučavali su DNK 801 stogodišnjaka paralelno s kontrolnom skupinom 914 zdravih osoba različite životne dobi i utvrdili su postojanje 281 genetske varijacije kod skupine stogodišnjaka.

Genetski markeri omogućili su znanstvenicima da izrade pretragu kojom će predvidjeti mogu li osobe živjeti dulje od sto godina s točnošću između 60 i 85 posto.

Točnost rezultata povećava se s dobi ispitanika što znači da što je starija osoba koja se testira pozdaniji je izračun o tome koliko će dugo živjeti, navodi se u istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu PLoS ONE.

Kako osobe koje dožive stotu uglavnom ne razviju bolesti vezane uz visoku životnu dob do sredine 90-ih, znanstvenici smatraju da izoliranje njihovih DNK obilježja može pomoći u pronalaženju novih načina liječenja za bolesti poput demencije ili srčanih bolesti.

Dr. Thomas Perls koji je vodio istraživanje kaže da će dodatno proučavanje ovih genetskih karakteristika dovesti do boljega razumijevanja genetskih i bioloških osnova za kasniju pojavu bolesti starije životne dobi i za dulje preživljavanje.

Dok otkriće sugerira da genetika igra puno veću ulogu u dugovječnosti nego što se prije smatralo, znanstvenici ističu važnost i drugih faktora poput načina života i prehrane.

20.01.2012. 17:24:38
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Noćna dostava
    20.01.2012. 22:04
    Vrhunska su ta istraživanja koja nemaju nikakve namjene,
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh