« Život
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
SAVRŠEN RECEPT

Jelo spravljeno s ljubavlju uistinu je ukusnije

Malo soli i papra, prstohvat začina te puno ljubavi i voilà ukusno jelo koje će vaše ukućane oboriti s nogu je spravljeno

Fotografija vijesti
Više o

ljubav

,

bol

,

zadovoljstvo

,

osjećaji

,

kuhanje s ljubavlju

Znanstvenici su otkrili da hrana za koju vjerujemo da je spravljena sa puno nježnosti, brige i ljubavi uvijek ima bolji okus. Stoga ako vaši prijatelji ili ukućani konstantno hvale vaše kulinarske sposobnosti imajte na umu da to podjednako govori o vašem odnosu s njima koliko o vašem umijeću kuhanja.

Istražujući kako ljudi doživljavaju stvari oko sebe, znanstvenici su otkrili da naš doživljaj fizičkog osjeta, kao što je okus, ovisi kako percipiramo osobu koja je na njega utjecala, odnosno koja je uzrokovala podražaj.

Primjerice, psiholozi sa sveučilišta Maryland uočili su da pacijenti osjećaju manje boli kada postupak izvodi draga i brižna medicinska sestra.

"Način na koji tumačimo tuđe namjere mijenja našu percepciju svijeta. Naši rezultati potvrđuju da dobre namjere, pa čak i ako su lažne, povećavaju zadovoljstvo i čine da hrana ima bolji okus", rekao je profesor Kurt Gray, te je dodao  da postoji indicija kako nam tuđe namjere mogu biti vodilje u temeljnim fizičkim doživljajima.

Znanstvenici su do zaključka došli provodeći tri različita eksperimenta, proučavanje boli, zadovoljstva i okusa.

Istraživanje boli pokazalo je da ponašanje medicinskog osoblja igra ključnu ulogu. Naime, pacijenti kojima je krv vadila medicinska sestra "kamenog" lica osjećali su jaču bol nego osobe koji su bili u rukama suosjećajnije medicinske sestre.

U drugom djelu eksperimenta, osobe kojima su pomagali prijatelji i obitelj osjećali su veću utjehu ako su vjerovali da pomoć stiže zbog njihove velikodušnosti i suosjećanja. Što se tiče okusa, osobama koje su smatrale da je jelo pripremljeno s ljubavlju hrana je pružala više zadovoljstva.

"Nije ni čudo da tvrtke u reklamama svoje prehrambene proizvode uvijek sparuju s dragim bakama i djedovima, te nasmiješenim majkama. Takva umjetna dobronamjernost vjerojatno povećava naš užitak", kaže profesor Gray.

20.01.2012. 18:59:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh