« Muškarci
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
OPA

Nova kontracepcija za muškarce

"Muška tableta" pomoću koje bi muškarci mogli uživati pun seksualni život i pritom ne strahovati da im partnerica ostane trudna jedan je korak bliže stvarnosti

Kako spremiti spermije da ne izađu
Kako spremiti spermije da ne izađu (Shutterstock)
Više o

kontracepcija

,

muškarci

,

muška kontracepcija

Znanstvenici u Australiji pronašli su reverzibilan način sprječavanja da spermiji uđu u ejakulat i da pritom ne utječe na seksualnu funkciju.

Testovi na životinjama pokazali su da se spermiji tijekom seksualnog odnosa mogu zadržati u svojevrsnom "skladištu", piše časopis Proceedings of the National Academy of Sciences.

Dosad se potraga za muškom kontracepcijskom pilulom uglavnom svodila na to da muškarci proizvode nefunkcionalne spermije.

To se lijekovima može postići, ali se usput izazivaju neželjene nuspojave, kazao je Sanatino Ventura, voditelj istraživanja na sveučilištu Monash u Melbourneu. Stoga su znanstvenici na Monashu isprobali drugačiji pristup.

Uobičajeno, spermiji iz sjemenovoda ("skladišta") kreću u testise neposredno prije ejakulacije. Znanstvenici su stvorili genetski modificirane miševe koji nisu bili u mogućnosti istisnuti spermije iz sjemenovoda i time postali neplodni.

"Proces je reverzibilan i ne utječe na kvalitetu spermije. Sada to kod ljudi moramo uspjeti farmakološki i najvjerojatnije pomoću dva lijeka", kazao je Ventura.

Za prvi vjeruju da već postoji i desetljećima se koristi za pacijente s benignim povećanjem prostate. Drugi, međutim, moraju razvijati od nule, a to bi moglo potrajati i cijelo desetljeće.

04.12.2013. 18:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh