« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
FAIR & EURISOL

Nova generacija akceleratora otkrit će tajne svemira

Dva nova eksperimentalna objekta, izgrađenja kao nasljednici LHC-a, potaknut će eksplozije supernove koje su stvorile većinu elemenata u svemiru

Fotografija vijesti
Više o

svemir

,

eksplozija

,

supernova

,

akcelerator čestica

,

fair

,

eurisol

Svaki centimetar našeg tijela, kao i monitora kompjutera s kojeg ovo čitate, te stolice na kojoj sjedite, kao i cijeli svijet oko vas, stvoreni su od kombinacije 100 osnovnih kemijskih građevnih blokova. Ovo je poznato svakome tko je ikad vidio periodni sustav elemenata, koji pak sadrže različite atome od kojih je građen svemir.

No znanstvenici vjeruju kako još nekoliko elemenata nedostaje. Zapravo ne baš nekoliko, nego između 3500 i 7000 elemenata. A sada namjeravaju izgraditi strojeve pomoću kojih će ih pronaći. Ova nova generacija akceleratora atoma, Fair koji će biti izgrađen u Njemačkoj, te Eurisol, za kojeg se još traži pogodna lokacija, stvorit će najekstremnije uvjete koji postoje u svemiru, tj. eksploziju supernove. Unutar replika ovih kataklizmi znanstvenici očekuju kako će pronaći atome koji nikad prije nisu viđeni.

I dok 25 km dugačak LHC traži subatomske čestice koje čine atome i daju im masu, cilj ovih novih eksperimenata jest odgovor na fundamentalna pitanja o atomima, otkrivajući način na koji su nastali. Naime, nakon Velikog praska, nastalo je samo nekoliko najjednostavnijih elemenata, poput vodika i helija. Veći atomi i složeniji elementi nastali su tek nakon kaljenja prvih atoma u prvim zvijezdama te ogromnoj toplini supernove koja eksplodira temperaturom od 80 milijardi stupnjeva Celzijusa.

23.02.2011. 11:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    23.02.2011. 12:49
    zanimljivo je kako astrofizičari tvrdoglavo negiraju bilo kakvu ulogu električne energije u međuzvjezdanom prostoru, a u isto vrijeme im trebaju milijuni volti da simuliraju eksploziju supernove :-PPPP
  2. avatar
    donhuangenaro
    23.02.2011. 12:50
    kad recimo spomeneš mogućnost da su zvijezde električni strojevi, polude :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh