« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
dva dva tri čet'ri

Noge u formi važne su koliko i trbušnjaci

Da bi izdržale svakodnevni stres, noge moraju biti dobro uvježbane jer na njima ste gotovo čitav dan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

vježbanje

,

tjelesna forma

,

trbušnjaci

,

fitnes

,

mišići

,

vježbe za noge

Istina je takva da većina muškaraca koja brine o svojem tijelu najviše pažnje posvećuje bicepsima, prsima i trbušnjacima dok istovremeno zanemaruje noge. O tome radi li se o zdravlju ili estetici dalo bi se raspravljati. No, evo zašto je to pogrešno.

Noge obavljaju najviše posla

Tijekom dana trčimo za tramvajem, penjemo se stepenicama, stojimo i slično. Svaka takva aktivnost napreže donji dio tijela, točnije noge koje se sastoje od velikih skupina mišića i zahtijevaju mnogo energije, kisika te krvi prilikom svakog pokreta.

Važne su za bolje vježbanje

Onaj tko nema jake noge teško da može pratiti prave fitnes režime prilikom kojih se gradi tijelo i oblikuju mišići. U prijevodu, vježbe vam neće biti potpuno učinkovite. Na kraju, onaj tko nema noge u formi neće moći i trčati dugo što je jedan od preduvjeta kvalitetnog vježbanja.

Tko ima slab donji dio tijela lakše se ozljeđuje

Slabost jednog dijela tijela izaziva veće naprezanje drugih dijelova. Neravnomjerna razvijenost tijela utjecat će na položaj tijela, izazvat će bolove u leđima itd.

To izgleda, pa u najmanju ruku, čudno

Mnogi muškarci imaju dobro razvijen gornji dio tijela - ruke, ramena, prsa, leđa. Torzo znaju naglasiti i uskim majicama. No, nerazmjer ubrzo postaje očit. Tanjušne nožice ne pristaju razvijenom torzu. Usto, stezanje gornjih mišića samo će vam izazvati bolove u leđima. Tijelo mora disati. Ne zaboravite da na nogama stojite čitav dan - one nose sav vaš teret.

Evo nekoliko vježbi za donji dio tijela. Vježbe nisu teške i predviđene su za poslovne ljude i radnike  koji nemaju previše vremena da idu po teretanama, a mogu se obavljati u vlastitom domu:

  • U sjedećem položaju ispružite noge. Zatim naizmjenično nogu po nogu savijajte tako da vam stopalo dođe do koljena, a zatim je ponovo ispružite. Napravite dva seta po 15 ponavljanja na svakoj nozi i to tri puta tjedno. Kasnije možete staviti i utege za noge.
  • Legnite potrbuške. Podižite noge savijajući ih u koljenima tako da vam pete dođu što bliže butinama. Zatim ih opet ispružite. Napravite dva seta po 15 ponavljanja na svakoj nozi i to tri puta tjedno.
  • U stajaćem položaju raširite noge u širinu struka. Podignite jednu nogu unazad do granice prije nego postane neugodno. Savijte ju zatim u koljenu. Nakon toga, tako savijenu nogu vratite u vertikalan normalan položaj. Tek tada ispružite nogu iz koljena i stanite u normalan položaj. Napravite dva seta po 15 ponavljanja na svakoj nozi i to tri puta tjedno.
  • Legnite na leđa. Savijte noge u koljenima i podignite ih na neki oslonac (stolica, lopta, itd.) Podižite kukove lagano od poda koliko god možete u zrak. Zatim se vratite polako u početni položaj. Napravite četiri seta s 15 ponavljanja.

Evo par savjeta za svakodnevnu rutinu

Oni koji na poslu dugo stoje često imaju običaj da se oslanjaju samo na jednu nogu. Nastojte to izbjegavati češćim odmaranjem. Ako nosite laptop, bolje je da ga imate u torbi koja se nosi na leđima kako bi se težina ravnomjerno rasporedila. Prilikom izlaska iz automobila obično izbacimo jednu nogu, na nju prebacimo svu težinu, a zatim izbacimo i drugu nogu. Promijenite tu naviku. Izbacite obje noge istovremeno i zatim izađite van. Obrnut je postupak kad ulazite u automobil - sjesti, zatim ubaciti noge.

I na kraju, kad god uhvatite vremena, trčite.

10.12.2009. 22:31:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh