« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
KOSOVO

Nobelova nagrada za mir Marttiju Ahtisaariju

Bivši finski predsjednik u zadnjih je trideset godina uspješno sudjelovao u brojnim posredničkim misijama.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Kosovo

,

Martti Ahtisaari

,

Nobelova nagrada za mir

,

Ahtisarijev plan

Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade ovogodišnju je nagradu za mir odlučio dodijeliti Marttiju Ahtisaariju za iznimne napore koje je, zauzimajući se za rješavanje međunarodnih sukoba, poduzimao tijekom više od tri desetljeća na nekoliko kontinenata.

Njegovi su napori pridonijeli mirnijem svijetu i "bratstvu među narodima" u dugu Alfreda Nobela, stoji u objašnjenju nagrade koje je objavio Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

Martti Ahtisaari se, ističe se u priopćenju, "bez obzira na to koju je dužnost obnašao, uvijek jednakim žarom angažirao na rješavanju ozbiljnih i dugoročnih sukoba".

Važnu je ulogu 1989. i 1990. odigrao u postizanju neovisnosti Namibije, potom u rješavanju pitanja Aceh-a u Indoneziji, 2005. gdje su on i njegovi kolege iz organizacije Crisis Management Initiative (CMI) odigrali ključnu ulogu.

"Ahtisaari je izvanredan međunarodni posrednik. Neumorno i uz dobre rezultate pokazao je da uloga posrednika u raznim situacijama može biti ključna u rješavanju međunarodnih sukoba. Norveški Odbor za dodjelu Nobelove nagrade izražava nadu da će i drugi biti inspirirani Ahtisaarijevim postignućima", ističe se u objašnjenju nagrade. (hina/metro-portal)

BiografijaSedamdesetjednogodišnji laureat rođen je 23. lipnja 1937. u Viipuri (današnjem Viborgu u Rusiji), kao Martti Oiva Kalevi Ahtisaari. Isprva je kratko radio kao školski profesor, a 1965. prešao je u diplomaciju. Od razdoblju od 1973. do 1976. obavljao je dužnost finskog veleposlanika u Tanzaniji, a 1977. imenovan je UN-ovim povjerenikom za Namibiju. Potom je postao Posebni predstavnik Glavnog tajnika za tu zemlju koja je, zahvaljujući i njegovim naporima 1990. postigla neovisnost.

Početkom osamdesetih, nastavio je rad u finskoj diplomaciji, a 1987. imenovan je na mjesto zamjenika Glavnog tajnika UN-a zaduženog za adminstrativna pitanja. Na toj je dužnosti ostao do 1991. Od rujna 1992. do travnja 1993. bio je predsjednik radne skupine u BiH Međunarodne konferencije za bivšu Jugoslaviju. U srpnju 1993. postaje posebni savjetnik Međunarodne konferencije za bivšu Jugoslaviju, a potom počinje obnašati dužnost Posebnog UN-ova predstavnika za bivšu Jugosalviju.

U šestogodišnjem razdoblju, od 1994. obnaša dužnost finskog predsjednika, no i dalje je vrlo aktivan na međunarodnoj sceni. Godine 1999. zajedno s ruskim premijerom Viktorom Černomirdinom uspijeva uvjeriti bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića da prekine vojne akcije na Kosovu u zamjenu za prestanak NATO-ovih bombardiranja.

Po isteku predsjedničkog mandata, s kolegama osniva organizaciju Crisis Management Initiative (CMI), zakladu za analizu, savjetovanje i specijalizirano posredovanje u rješavanju konflitnih situacija u svijetu. Martti Ahtisaari je oženjen i ima sina.

10.10.2008. 13:11:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh