« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
PIRATI IZ SOMALIJE

NATO brani brodove od pirata

Ratni brodovi flote NATO saveza poslani su pred obale Somalije

MV Faina, gusarski brod
MV Faina, gusarski brod (Getty Images)
Više o

Somalija

,

oteti pomorci

,

NATO brodovi protiv pirata

,

somalijski pirati

NATO će pred somalijsku obalu poslati sedam ratnih brodova koji će od pirata braniti UN-ove brodove koji prevoze pomoć u hrani, rekli su dužnosnici NATO saveza u četvrtak.

Odluka, donesena na sastanku ministara obrane zemalja NATO-a u Budimpešti, uslijedila je nakon zahtjeva glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona i slične incijative oko koje se prošloga tjedna sporazumjela Europska unija.

"Uskoro će se pred obalom Somalije nalaziti ratni brodovi NATO-a koji će spriječavati piratstvo i pratiti pošiljke hrane", rekao je novinarima glasnogovornik NATO-a James Appathurai.

Očekuje se da će NATO-ove fregate stići u regiju za dva tjedna. Njihova će uloga biti pratnja brodova WFP-a (Svjetskog programa za hranu) i patrolirati vodama oko Somalije kako bi "pomogli zaustavljanju piratstva", rekao je Appathurai.

Više od 40 posto stanovništva Somalije ovisi o pomoći u hrani UN-ove agencije za humanitarnu pomoć koju dostavljaju brodovi.

U utorak je Vijeće sigurnosti UN-a po prvi puta ovlastilo strane mornarice i zrakoplove da koriste silu protiv somalijskih pirata. (hina/metro portal)

10.10.2008. 01:05:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh