« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Jörg Haider poginuo u prometnoj nesreći

Policijski uviđaj nakon nesreće
Policijski uviđaj nakon nesreće (Getty Images)
Više o

Klagenfurt

,

Jörg Haider

,

Heinz Fischer

,

Heinz Christian Strache

,

poginuo Jörg Haider

Jörg Haider, vođa populističkog Saveza za budućnost Austrije (BZOe) i koruški zemaljski poglavar (župan u hrvatskoj političkoj podjeli) poginuo je u subotu ujutro u automobilskoj nesreći, javila je agencija APA prenoseći priopćenje policije u Klagenfurtu.

"Guverner Koruške i predsjednik BZOe-a Jörg Haider umro je od ozljeda zadobivenih u automobilskoj nesreći koja se dogodila u subotu rano ujutro u Klagenfurtu", javila je agencija prenoseći policijsko priopćenje.

Prema prvim informacijama, Haider (58) je sam vozio službeni automobil na jugu koruške prijestolnice kada je iz još nepoznatog razloga sletio s ceste.

Prema javljanju austrijske televizije Haider je preticao, izletio s ceste vjerojatno zato što je prebrzo vozio, dospio na kosinu, kliznuo niz ogradu, udario u betonski stup i više puta se prevrnuo. To je policiji ispričala svjedokinja koja je vozila iza njega i pozvala hitnu pomoć.

Haider je pritom zadobio teške ozljede glave i prsa koje su za njega bile kobne, dodaje APA.

Glavni tajnik Haidereve stranke Stefan Petzner izjavio je: "Ovo je za nas kao kraj svijeta".

Svi austrijski političari su suglasni da nitko nije toliko utjecao na unutarnju političku scenu u Austriji proteklih tridesetak godina i polarizirao je, kao Joerg Haider.

"To je tragedija", rekao je austrijski predsjednik Heinz Fischer. "Haider je bio političar s velikom nadarenošću i sposobnostima političara, ali bio je i sporan, a o mrtvima sve najbolje.

Austrijski kancelar Alfred Gusenbauer kazao je da je Haider jako, utjecao na austrijski politički život i bio je veliki političar, s čime se složio i čelnik austrijskih socijaldemokrata Werner Faymann.

"Nitko nije toliko utjecao na unutarnju političku scenu i davao joj pečat kao što je to činio Jörg Haider", rekao je prvak Narodne stranke Josef Proell.

Čelnica Stranke zelenih Eva Glawischnik kazala je: "Haider je bio jedan od najutjecajnijih političara u Austriji koji je odlučno polarizirao političku scenu".

"Haider je bio veliki političar koji je najviše utjecao posljednjih tridesetak godina na politički život Austrije, iako su se naši putovi razišli prije nekoliko godina - 2005. Haider je osnovao Pokret za budućnost Austrije i napustio Slobodarsku stranku. Njegov doprinos je nesporan", ocijenio je prvak krajnje desne Slobodarske stranke Heinz Christian Strache.

Iza Haidera je ostala supruga Claudia i dvije odrasle kćeri. (metro-portal)

11.10.2008. 09:49:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh