« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
OPREZ!

Nizak krvni tlak također šteti mozgu

Osobe koje imaju nizak krvni tlak imaju puno veći rizik od atrofije mozga, odumiranja stanica mozga

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

mozak

,

krvni tlak

,

nizak tlak

Visok krvni tlak nosi trajnu opasnost od moždanog udara, no i nizak krvni tlak ima svoje negativne posljedice na njega, štoviše, dovodi do vrlo ozbiljnih komplikacija.

Naime, istraživanje provedeno u Nizozemskoj pokazalo je da osobe s niskim krvnim tlakom imaju snažno povećan rizik od atrofije mozga, odumiranja stanica mozga ili prekida njihovih međusobnih veza, što može dovesti do demencije.

Prema rezultatima ispitivanja na preko 660 ljudi prosječno starih 57 godina, u najvećoj su opsnosti oni koji imaju dijastolički krvni tlak niži od 70.

Kako god okrenuli, za borbu protiv demencije prvo je potrebno imati uredan krvni tlak, pokazuju upozoravajući rezultati istraživanja. 

17.06.2013. 18:29:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    nevenka
    17.03.2014. 12:57
    godine 2005 sam imala vrtoglavice pa mi je bez većih pretraga rečeno da imam visoki tlak pa pijem losartik od 50mg i lacipil od 2mg.unazad mjesec dana sam imala mali incident gdje sam se u jutro u 3 sata srušila ili pala a neznam razlog,nakon toga sam primjetila da mi je dijastolički tlak 60 što je dosta nisko pa i sada imam vrtoglavice odnosno nestabilnost pri kretanju a sve se nekako odvija u malom mozgu jer imam osjećaj ma mi netko sjedi i pritišće me.puno spavam imozak mi ne radi dobro tako da pijem udarne doze ginka pa se stanje poboljšava.prije sam išla na kontrole kod neurologa dok mi nije rekao da ćese ostaale pretrage raditi kada me doveze hitna pa ja čeka da dođe i odveze me.,jednog dana ako nebude kasno.
  2. avatar
    tamo neko
    31.03.2014. 22:10
    imam 24 godine i nikada nisam imao problema sa tlakom moj tlak je inace 120/80 sada zadnji put kada sam mjerio bio je 115/68 otkucaji 72 u min. Jel to u redu?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh