« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
BLAIR U AUTOBIOGRAFIJI

Nisam ni slutio kakva bi noćna mora Irak mogao postati

Bivši britanski premijer brani svoju odluku o napadu na Irak u autobiografiji koja razotkriva i njegovu sklonost alkoholu te težak odnos s nasljednikom Brownom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Irak

,

Gordon Brown

,

Tony Blair

,

autobiografija

Memoari naslovljeni "A Journey" (Putovanje), kojih će očekivani prihod od 3 i 5 milijuna funti biti doniran ustanovi Royal British Legion koja skrbi za ranjene britanske vojnike, objavljeni su u teškom trenutku za laburiste, uoči izbora Brownova nasljednika, piše dpa.

U memoarima na 700 stranica Blair brani svoja ranija stajališta o napadu na Irak 2003. i ponavlja da je Sadam Husein tada bio prijetnja, no priznaje da "očajnički žali" zbog gubitaka života u tome ratu koji je odnio 100.000 života, uglavnom iračkih civila.

"Nikad nisam ni slutio kakva bi noćna mora mogla slijediti", piše Blair i priznaje: "Često sam razmišljao jesam li pogriješio. No pitam vas da razmislite jesam li možda imao i pravo", prenosi agencija AFP.

Britanski tisak ocjenjuje da je autobiografija Blairov "divlji napad na nasljednika" Browna. "Memoari Tonyja Blaira obiluju njegovim odnosom ljubavi-mržnje prema Gordonu Brownu", piše Guardian, a Times tvrdi: "Bivši premijer ponovo otvara svađu koja je 16 godina potkapala njegovu stranku divljim napadom na svog 'iritantnog' nasljednika".

"Stalni (Brownovi) pritisci bili su isrpljujući", navodi Blair u knjizi napisanoj otvorenim, izravnim stilom i otkriva ambivalentan odnos njih dvojice. Brown je bio "težak, katkad bi poludio", no bio je "jak, sposoban, briljantan", najbolji "ministar financija kakvog država može imati". Odlikuje se "političkom kalkulacijom, analitičkom inteligencijom, apsolutno". No "emocionalna inteligencija ravna mu je ništici".

Kako bi umanjio stres Blair je pribjegavao uživanju alkohola te priznaje: "Whisky ili gin tonic kao aperitiv ili čaša do dvije vina, čak pola boce za večeru. Nije tu bilo 'pretjeranog pretjerivanja', no ipak je to postala neka vrsta potpore".

Tri Brownove godine na dužnosti premijera Blair naziva "katastrofom" i drži ga osobno odgovornim za izborni poraz laburista u svibnju. Blair drži da je tomu razlog što je Brown odbacio temeljna načela "Novog laburizma", kojim su laburisti ostvarili tri prethodne pobjede.

Svojom najvećom političkom pogreškom smatra zabranu lova na lisice zbog čega je prosvjedovalo više od milijun ljudi i piše: "Osjećao sam se kao lisica koju gone". Neki su mediji odmah knjigu kritizirali kao sajam samohvale, a proturatni aktivisti pripremaju prosvjed 8. rujna u Londonu, kada će Blair potpisivati primjerke svoje knjige. (hina/metro-portal)

01.09.2010. 17:53:53
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    01.09.2010. 20:17
    smiješno je kako se političari uvijek izvlače na foru 'nisam mislio da će biti tako'... kao da nisu išli u školu i učili povijest: svaki rat je užas... gorit ćeš u paklu Bliar :-P
  2. avatar
    DemolitionMan
    01.09.2010. 21:37
    Bravo Castaneda, ti sve kužiš...
    Nevjerojatno je da ovo prijetvorno govno od Blaira može toliko lagati - htjeli su upravo takav rat i dobili su ga, a Blair, sotonistički užas, bio je jedan od glavnih propovjednika rata.
    A vidi ga sad...i, by the way, prešao je na katolicizam - vjerojatno mu protestanti nisu osiguravali dovoljno dječjih guza...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh