« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
NISKA CIJENA VELIK BIJES

Nezadovoljni kooperanti Đakovačkih vina blokirali vinariju

Kooperantima je ponuđena cijena od 1,66 kuna za kilogram grožđa na bazi 17 posto šećera, a oni traže prošlogodišnju cijenu, odnosno 3,00 kune po kilogramu

Niska otkupna cijena grožđa razljutila kooperante Đakovačkih vina
Niska otkupna cijena grožđa razljutila kooperante Đakovačkih vina (Shutterstock)
Više o

prosvjed

,

vinari

,

grožđe

,

Kutjevo

,

izbjegavanje poreza

,

Parianacota

Nezadovoljni niskom otkupnom cijenom grožđa koju im je ponudila tvrtka Kutjevo u vlasništvu Envera Moralića, kooperanti Đakovačkih vina iz Mandićevca pokraj Đakova blokirali su danas vinariju u Mandićevcu koja djeluju u sastavu kutjevačkog otkupljivača i prerađivača. Kooperantima je ponuđena cijena od 1,66 kuna za kilogram grožđa na bazi 17 posto šećera, danas su im u pregovorima čelnici Đakovačkih vina ponudili 2,60 kuna, a kooperanti traže prošlogodišnju cijenu, odnosno 3,00 kune po kilogramu.

"S dvostruko nižom cijenom od prošlogodišnje idemo u potpunu propast, ne možemo pokriti troškove. S takvom cijenom grožđa isplativije nam je da ono ostane neobrano nego ga brati i snositi nemale troškove berbe", kaže predsjednik Udruge vinara, vinogradara i voćara Mandićevačko vinogorje Željko Horvat. Nezadovoljstvo cijenom grožđa među kooperantima tinja već danima, a kulminiralo je današnjom blokadom ulaza u vinariju, nakon čega je održan i sastanak kooperanata i direktora Đakovačkih vina Vlade Bekavca.

Uprava je kooperantima ponudila 2,60 kuna po kilogramu, uz napomenu kako je to povećanje njena najveća ponuda, da je rađeno na vlastiti rizik jer je situacija u ovoj brašni i na tržištu vinima, plasmanu i otkupu tržnih viškova vrlo teška. No, kooperanti ne prihvaćaju cijenu od 2,60 kuna za kilogram i ustraju na cijeni i od 3,00 kune, a Horvat najavljuje sastanak na kojem će kooperanti dogovoriti daljnje poteze kako bi se ispunili njihovi zahtjevi.

Podršku su im dali i čelnici koordinacije seljačkih udruga pet slavonskih županija, a Mandićevac je danas posjetio i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić koji se sastao i s kooperantima, a potom i s upravom Đakovačkih vina. Upućen je i poziv ministru poljoprivrede Petru Čobankoviću na radni sastanak kako bi se iznašlo rješenje problema. Kooperanti najavljuju da u berbu, iako je ona već trebala početi, ne idu sve dok ne postignu željenu cijenu, a za ovogodišnji urod kažu da je iznadprosječne kvalitete, dok zbog vremenskih neprilika treba očekivati nešto manji prinos. Đakovačka vina imaju 135 kooperanata koji posjeduju preko 300 hektara vinograda.

14.09.2010. 21:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh