« Putovanja
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
ČUDA SVIJETA

Nevjerojatni Fly Geyser u Nevadi

Ovo čudo prirode nalazi se na privatnom zemljištu i ne može se posjetiti, jer vlasniku ne pada ni na kraj pameti da ga otvori za javnost

Fantastično!
Fantastično! (Arhiva)
Više o

putovanja

,

najbolja putovanja

,

čuda svijeta

,

Fly Geyser

Kad pogledate ovu fotografiju, moglo bi vam pasti na pamet da se neko dijete zaigralo Photoshopom ili da se radi o scenografiji za novi nastavak Avatara. Ipak, niti jedno nije točno, radi se o stvarnom mjestu na Zemlji koje izgleda upravo tako kako vidite.

Mjesto je nazvano Fly Geyser i nalazi se u Nevadi, na privatnom Fly Ranchu čiji vlasnik Todd Jaksick ne dozvoljava pristup ovoj atrakciji, unatoč stalnim lukrativnim ponudama raznih tvrtki da proda zemlju s ovim čudom. Štoviše, podigao je ogradu kako se ne bi moglo prići.

Fenomen nije potpuno prirodan, nego je kombinacija prirodnih stijena i ljudskog faktora. Naime, 1916. godine na tom su mjestu tražili pitku vodu, a naletjeli su na geotermalni izvor koji više nisu mogli zatvoriti. 

Tijekom godina na stijenama se nataložilo minerala i naraslo biljaka kojima paše topla voda, i dobili smo čudo koje je jednostavno toliko lijepo da oduzima dah.

Ako slučajno imate namjeru svratiti do Nevade, Fly Ranch se nalazi tridesetak kilometara južno od Gerlacha

16.09.2012. 09:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh