« Putovanja
objavljeno prije 9 godina i 5 mjeseci
ČUDA SVIJETA

Plitvička jezera, hrvatski prirodni biser

Područje Plitvičkih jezera, proglašeno nacionalnim parkom, ubraja se u najljepše prirodne znamenitosti Europe

Plitvički slapove nestvarne ljepote
Plitvički slapove nestvarne ljepote (Arhiva)
Više o

Plitvička jezera

,

Plitvice

,

nacionalni park

,

čuda svijeta

Plitvička jezera jedno su od najljepših mjesta na svijetu, možemo vam reći s velikom sigurnšću. Tražeći materijale za rubriku Čuda svijeta prosurfali smo stotine popisa i stranica, i teško je naći i jednu koja nije napisala nešto o Plitvičkim jezerima.

Područje Plitvičkih jezera, proglašeno nacionalnim parkom, ubraja se u najljepše prirodne znamenitosti Europe. To je šumoviti planinski kraj kroz koji se, jedno ispod drugog, niže šesnaest prekrasnih jezera i jezeraca kristalne modrozelene boje.

Vodom ih pune mnoge rječice i potoci, međusobno su spojena pjenušavim kaskadama i šumnim slapovima. Tijekom tisućljeća voda ovih jezera je kršila, nagrizala i otapala stijene i korita kojima je tekla.

Taloženjem kalcijeva karbonata iz protočne vode i posredovanjem posebnih vrsta algi i mahovina, nastala je i danas nastaje na mjestima prirodnih prepreka šupljikava vrsta kamena - sedra ili travertin.

Stalnim taloženjem ovog materijala rastu pregrade sa slapovima, zastorima, kanalima i kaskadama. Taj talog oblaže bjelkastim slojem i okamenjuje palo drveće kamenje na dnu jezera, obale, te daje vodi posebnu iskričavu ljepotu. Svojom mehaničkom snagom voda istodobno razara pojedine sedrene barijere. Stoga je čitav proces osedravanja i ojezeravanja vrlo dinamičan. U biti ovdje je riječ o biodinamičkom procesu koji je i prvorazredna atrakcija i izniman i zanimljiv znanstveni fenomen. 

17.09.2012. 13:34:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Vacation in Plitvice
    21.08.2013. 06:58
    Plitvice su definitivno nas najveci biser sa salpovima nestvarne ljepote.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh