Metro-portal.hr

objavljeno 16.09.2012. 09:56:00
ČUDA SVIJETA

Nevjerojatni Fly Geyser u Nevadi

Ovo čudo prirode nalazi se na privatnom zemljištu i ne može se posjetiti, jer vlasniku ne pada ni na kraj pameti da ga otvori za javnost

Fantastično!
Fantastično! (Arhiva)

Kad pogledate ovu fotografiju, moglo bi vam pasti na pamet da se neko dijete zaigralo Photoshopom ili da se radi o scenografiji za novi nastavak Avatara. Ipak, niti jedno nije točno, radi se o stvarnom mjestu na Zemlji koje izgleda upravo tako kako vidite.

Mjesto je nazvano Fly Geyser i nalazi se u Nevadi, na privatnom Fly Ranchu čiji vlasnik Todd Jaksick ne dozvoljava pristup ovoj atrakciji, unatoč stalnim lukrativnim ponudama raznih tvrtki da proda zemlju s ovim čudom. Štoviše, podigao je ogradu kako se ne bi moglo prići.

Fenomen nije potpuno prirodan, nego je kombinacija prirodnih stijena i ljudskog faktora. Naime, 1916. godine na tom su mjestu tražili pitku vodu, a naletjeli su na geotermalni izvor koji više nisu mogli zatvoriti. 

Tijekom godina na stijenama se nataložilo minerala i naraslo biljaka kojima paše topla voda, i dobili smo čudo koje je jednostavno toliko lijepo da oduzima dah.

Ako slučajno imate namjeru svratiti do Nevade, Fly Ranch se nalazi tridesetak kilometara južno od Gerlacha

16.09.2012. 09:56:00
http://metro-portal.hr/nevjerojatni-fly-geyser-u-nevadi/73914/