« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
LUCY IN THE SKY

Neptun i Uran prekriveni su oceanima dijamanata?

Dva daleka svijeta u Sunčevom sustavu mogla bi biti prekrivena oceanima tekućih dijamanata kojima plutaju sante dragog kamenja

(Deviantart)
Više o

dijamanti

,

Uran

,

Neptun

,

tekući dijamant

Prva detaljna laboratorijska mjerenja točke topljenja dijamanata u pokazala su da se ti ugljični kristali ponašaju poput vode u procesu zamrzavanja i otapanja te da njihovi kristali, baš kao i led, plutaju po dijamantu u tekućem stanju.

Znanstvenici koji su proveli istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u najnovijem broju časopisa Nature Physics, kažu kako je to otkriće omogućilo bolje poznavanje dijamanata kao i uvjeta koji vladaju na najudaljenijim planetima Sunčevog sustava.

Sada se vjeruje kako bi Neptun i Uran na svojim površinama mogli imati velike oceane dijamanata što bi moglo objasniti zašto ta dva plinovita diva, za razliku od Zemlje, nemaju magnetske polove koji se podudaraju s njihovim geografskim polovima. Ugljik čini 10 posto sastava ta dva planeta i moguće je da oceani dijamanata utječu na pomicanje kuta magnetskog polja van njihovih rotacijskih osi.

"Dijamanti su relativno čest materijal na Zemlji, ali njihova tačka topljenja nikad nije izmjerena", kažu znanstvenici iz kalifornijskog nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore. Tamošnji znanstveni tim je laserom otopio mali dijamant od desetine karata, širokog svega pola milimetra, pod tlakom približnim onima koji vladaju na Uranu i Neptunu.

Sićušni dijamant pretvoren je u tekućinu pod pritiskom 40 milijuna puta većim od zemaljskog atmosferskog tlaka, a zatim su se postepenim smanjenjem temperature i tlaka na njegovoj površini počeli formirati kristali. Što je tlak više padao formiralo se sve više čvrstih kristala koji su plutali na površini tekućeg dijamanta.

Kod većine elemenata čvrsto stanje gušće je od tekućeg. Voda je jedan od izuzetaka, a istraživanje kalifornijskih znanstvenika pokazalo je da ista anomalija vrijedi i kod dijamanata koji možda zapljuskuju obale na dalekim plavo zelenim plinovitim divovima.

23.01.2010. 13:43:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh