« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
EHH ...

Neprospavana noć šteti mozgu kao udarac u glavu

Samo jedna neprospavana noć može napraviti mozgu veliku štetu jer upravo san hrani mozak, stoga, pazite što radite

Niste spavali? Hmmmm ....
Niste spavali? Hmmmm .... (Shutterstock)
Više o

spavanje

,

mozak

,

san

,

ispiranje mozga

,

toksični spojevi

Ako vam jutro nakon neprospavane noći izgleda kao da vas je netko pregazio i glava vam puca, osjećate ono što su švedski znanstvenici dokazali u novom istraživanju - da noć bez sna ima utjecaj na mozak kao da ste dobili snažan udarac u glavu.

Proučavajući zdrave muškarce istraživači su zaključili da nedostatak sna izaziva rast istih onih kemijskih spojeva koji inače predstavljaju markere za oštećenja mozga nakon udaraca u glavu.

Biomarkeri koji se u mozgu pronalaze nakon potresa mozga su NSE i S100B, kemijski spojevi koji nastaju zbog nespavanja. Razine tih kemijskih spojeva u krvi značajno su narasle u krvi tijekom besane noći, doduše ne na razine kao kod snažne ozljede glave, no ipak prilično visoko. 

San služi kako bi se mozak ispravo od toksičnih spojeva, a upravo se razine navedenih kemikalija povećavaju kako bi reagrirale na količinu spojeva koji se ispiru iz mozga. 

Zaključak istraživača je da manjak sna definitivno uzrokuje povećani rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, multiple skleroze i Parkinsonove bolest, a porast razine ovih kemijskih spojeva može ukazivati i na gubitak tkiva u mozgu nakon neprospavane noći. 

Stoga, kad sljedeći put računate na besanu noć pred sobom zbog tuluma ili kartanja s frendovima ... razmislite još jednom koliko riskirate.

02.01.2014. 11:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh