« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
ANALIZA FOSILA

Neandertalci nisu izumrli zbog kratke životne dobi

Neandertalac je vjerojatno živio jednako dugo kao i prvi suvremeni čovjek

Fotografija vijesti
Više o

neandertalci

,

Homo sapiens

,

životna dob

Pokazala je to analiza fosila opovrgnuvši tako pretpostavku nekih antropologa koji tvrde da su neandertalci umirali mladi, prenosi Hina. Fosili kostiju neandertalaca i drugih drevnih predaka homo sapiensa vrlo su rijetki pa su neki istraživači zaključili da su čovjekovi preci umirali mladi. Kratak život navodno je bio i jedan od razloga nestanka čovjekova rođaka prije 30.000 godina.

No, antropolog sa Sveučilišta Washington u St. Louisu Erik Trinkaus ispitao je postojeće fosile i odredio smrtnost odraslih homo sapiensa i neandertalaca koji su u različitim dijelovima Europe živjeli jedni uz druge približno 150.000 godina.

Trinkaus je uspio pronaći dovoljan broj fosila obiju skupina, odnosno odraslih neandertalaca i homo sapiensa između 20 i 40 godina i starijih od 40 godina. On tvrdi da podudarnost dobi umiranja pokazuje da su pripadnici obiju skupina živjeli približno jednako dugo.

Ipak, vjerojatno viša stopa plodnosti i niža stopa smrtnosti u dječjoj dobi omogućili su homo sapiensu demografsku prednost, naglašava Trinkaus, čija je studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences od 10. siječnja.

11.01.2011. 12:41:16
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    baba
    27.04.2020. 10:28
    Lol you suck
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh