« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
BORBA ZA OPSTANAK

Deset savjeta za spas od otkaza

Radite na sebi, budite profesionalni, pokazujte inicijativu,trudite se biti među najboljima i ono najvažnije - vjerujte u sebe i u bolje sutra

Vjerujte u sebe i u bolje sutra
Vjerujte u sebe i u bolje sutra (Shutterstock)
Više o

nezaposlenost

,

posao

,

radno mjesto

,

savjeti

,

otkaz

Nema potrebe da priznate kako strahujete za radno mjesto iz dana u dan. Dobrodošli u klub - danas gotovo da i nema čovjeka koji se ne osjeća baš poput vas u tom smislu i čini se da smo danas barem kad je pitanje budućnosti na poslu svi jednaki - strahujemo. Razlog za strah realno gledajući postoji no ne mogu baš svi dobiti otkaz. Zapamtite da najbolji ostaju. Potrudite se da budete među njima uz pomoć sljedećih smjernica:

Procijenite svoje vještine, znanja i razinu obrazovanja. Jeste li dovoljno stručni za posao koji obavljate? Jesu li vaše vještine vrijedne u današnje vrijeme i na tržištu rada? Je li vaš rad koristan i jeste li uopće učinkoviti? Ako vaš posao zahtijeva stalno usavršavanje i treninge, nemojte zaostajati - idite po seminarima, sami se javljajte za dodatno oštrenje sposobnosti, budite uvijek u trendu.

Oštrite vještine. Ako je vaša najveća kvalifikacija za određeni posao to što ga radite već deset godina, razmislite o tome da odete na tečaj za usavršavanje vještina i znanja vezanih za posao koji radite. Večernje škole, institucije sa specijalističko usavršavanje i dodatno obrazovanje idealno su rješenje. Teška su vremena pa poslodavci možda nemaju novca za ulaganje u radnike, ali ulaganje u radnu snagu nije bacanje sredstava već upravo suprotno. Pokušajte od nadređenog dobiti financijsku i profesionalnu potporu jer je želja za usavršavanjem kako biste dodatno doprinijeli tvrtci u kojoj radite najbolji način pokazivanja ambicioznosti i inicijative.

Znajte tko traži radnike vašeg profila. Koje vještine, razinu obrazovanja i stručnosti poslodavci traže? Kad biste bili bez posla, za koja radna mjesta bi se mogli prijaviti?

Pratite najnovije trendove na tržištu rada. Ne dopustite da vam izmaknu najsvježije novosti vezane za industriju, tehnologiju i događaje vezane za vašu struku ili pak općenito. Čitajte novine, časopise, razgovarajte s kolegama i nipošto ne zaboravite na Internet.

Obnovite društvene mreže. Umrežavanje je važno i kad želite ostati na aktualnom radnom mjestu i kad planirate tražiti povišicu i kad tražite drugi posao.

Redovito osvježavajte svoj životopis. Opišite nove odgovornosti koje ste imali, promijenite naziv radnog mjesta, navdite volonterski rad, profesionalna udruženja čiji ste član i tako dalje.

Vodite brigu o sebi. Spavajte, jedite zdravu hranu i redovito vježbajte. Suočite se s mentalnim, emocionalnim i duhovnim problemima koji vas muče. Nemojte ignorirati probleme!

Odjeća. Iz vas mora zračiti profesionalnost zato se u skladu s tim i odijevajte. Ako se ne razumijete previše u modu i odjeću, neka vam pomogne partner, kolega ili osoba u trgovini s odjećom.

Ne zaboravite osnove. Dolazite na posao na vrijeme, pa čak i malo ranije: isto vrijedi i za sastanke i radionice. Radite svoj posao kako treba. Ako ne možete stići sve na vrijeme i prije rokova, slobodno potražite pomoć kolega. Budite pouzdani, dosljedni i osoba od povjerenja.

Budite pozitivni i vjerujte u dugoročnu uspjeh u karijeri. Nemojte dangubiti s kolegama niti tračati nadređene. Oduprite se želji da  kritizirate klijente. Vjerujte u sebe i u bolje sutra.

11.01.2011. 14:09:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh