« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina
PUNE ZDRAVLJA

Navalite na borovnicu, snižava kolesterol

Yokoyama je primijetio kako su hrčci hranjeni dodatkom borovnica imali između 22 i 27% nižu razinu kolesterola od kontrolne skupine

(Getty Images)
Više o

borovnice

,

kolesterol

Kod laboratorijskih hrčaka koji su hranjeni kožicom borovnice i ostatcima njena soka zabilježeno je znatno bolje kolesterolsko stanje nego kod druge skupine tih istih životinja koje se nisu hranile borovnicama.

Hrčci su članovi reda glodavaca iz skupine sisavaca, a među njima su još i miševi, vjeverice, dabrovi, gerbili i zamorci.

>> Za zdravija crijeva jedite borovnice

Rezultati su zapanjujući kad se radi o glodavcima, ali sve sugerira da bi isto vrijedilo i za ljude iako Wallace H. Yokoyama, kemičar iz Službe za poljoprivredna istraživanja (ARS) koja je pod okriljem američkog Ministarstva poljoprivrede, podsjeća da je potrebno provesti još dodatnih analiza, a citira ga Časopis za poljoprivrednu i prehrambenu kemiju (Journal of Agricultural and Food Chemistry).

>> Osvježite se pomoću borovnica

Istraživači su hrčcima davali punomasnu hranu kojoj su pridodavali jedan od tri dostupna nusproizvoda proizvodnje soka od borovnice - kožicu borovnice, meso koje ostaje nakon cijeđenja i ekstrakt vlakana iz korice s polifenolima. Polifenoli borovnici daju njen ljubičasti, plavi i crvenkasti izgled.

Yokoyama je s kolegama primijetio kako su hrčci hranjeni dodatkom borovnica imali između 22 i 27 posto nižu razinu kolesterola od kontrolne skupine hrčaka. Količina lipoproteina vrlo niske gustoće - oblik lošeg kolesterola - bila je čak 44 posto niža kod hrčaka koji su jeli borovnice, navodi se u službenom priopćenju ARS-a.

>> Jedite borovnice za bolje pamćenje i mentalno zdravlje

Yokoyama se služio obrnutom transkripcijom lančane reakcije polimeraze (PCR - lančana reakcija polimerazom [engleski: Polymerase Chain Reaction] je metoda kojom se relativno kratki dio DNK umnožava u veliki broj identičnih kopija, bez korištenja živog organizma) i to u stvarnom vremenu kako bi shvatio koji su to geni zaslužni za ove pozitivne učinke. Takav je pristup znanstvenicima omogućio da točno identificiraju razlike u aktivnosti pojedinih gena jetara.

Kod hrčaka i ljudi jetra i stvaraju i rješavaju se kolesterola. Rezultati istraživanja sugeriraju da je specifična aktivnost određenih gena koji utječu na stvaranje kolesterola i njegovo uklanjanje rezultira općenito njegovom nižom razinom  u krvi.

01.06.2011. 15:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh