« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Pobijedite karijes

Naučite ispravno prati zube

Razriješite dvojbe oko električne vs. klasične četkice, zubnog konca, četkica za jezik, … i sačuvajte zdrave i lijepe zube

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

zdravlje zubi

,

pranje zuba

,

čišćenje zubiju

,

zubni karijes

,

zubna higijena

Epidemiološka istraživanja provedena u većim gradovima pokazuju da hrvatski 12-godišnjaci imaju u prosjeku 3,5 zubna karijesa, što je gotovo tri puta više od djece u skandinavskim zemljama.

Kako se ni odrasli ne bore dovoljno učinkovito protiv bakterija u usnoj šupljini, potražili smo odgovore na vruća pitanja i najveće dvojbe oko zubne higijene.

Kako ispravno prati zube?
Svaki zub potrebno je jednako oprati s obje strane. Pritom vrijedi pravilo pranja kružnom tehnikom od crvenog prema bijelom, odnosno od zubnog mesa prema samim zubima.

Jesu li električne četkice bolje?
Električnim četkicama se lakše rukuje i u kraćem vremenu se mogu postići bolji rezultati čišćenja. Ali ključnu ulogu u zubnoj higijeni nema četkica nego tehnika pranja zuba. Iako električna četkica samostalno postiže rotirajući efekt, moguće je jednako kvalitetno oprati zube i klasičnim putem.

Kada je potrebno zamijeniti četkicu?
Nabavite novu četkicu svaka dva do tri mjeseca. Ako ste oboljeli od gripe ili imali problema s upalom zubnog mesa, promijenite četkicu odmah nakon ozdravljenja.

Koja pasta za zube je najbolja?
Najvažniji sastojak paste za zube je fluorid koji jača zube i čini ih otpornijima na karijes. Udio fluorida u pasti za zube smije maksimalno iznositi 0,15% kod odraslih i 0,05% kod djece. Sve ostale karakteristike poput boje i okusa ne igraju veliku ulogu.

Zašto je konac za zube važan?
Klasičnim pranjem zubi moguće je dosegnuti tek 70% zubne površine. Kako bi doprijeli do naslaga između zubiju, neophodno je koristiti konac barem svaki drugi dan.

Imaju li kefice za jezik smisla?
Da. Preporučljivo je jednom dnevno "očistiti jezik" na kojem se skupljaju brojne, za zube opasne bakterije.

Pomažu li žvakače gume u zubnoj higijeni?
Pomažu, jer aktiviraju pojačano stvaranje sline koja pridonosi samostalnom čišćenju zubi. Zvakače gume nisu alternativa klasičnom pranju zubi, ali ako sadrže fluorid i minerale, predstavljaju dodatnu zaštitu od karijesa.

23.09.2009. 14:54:14
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kako prati zube
    27.11.2010. 15:28
    Jako lepi saveti, treba najpre izabrati odgovarajucu cetkicu i pastu i redovno se brinuti o zdravlju svojih zuba...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh