« Zdravlje
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
bez brige

Zašto je dobro jesti čokoladu

Dobre vijesti za ljubitelje čokolade - ona ima i pozitivne učinke

(Corbis)
Više o

čokolada

,

visoki tlak

,

rizik od raka

Nemojte si uskraćivati čokoladu u potpunosti - prilično je zdrava u umjerenim količinama. Donosimo nekoliko dobrih posljedica za zdravlje.

Kakao je izvrstan izvor katekina, polifenola iz skupine flavanola. Oni dokazano štite od srčanih bolesti i raka te nekih drugih oboljenja.

Čokolada smanjuje rizik od raka i infarkta te sprječava migrene.

Kad konzumiramo čokoladu, mozak otpušta endorfin, koji nas čini sretnima te olakšava bol i umanjuje stres. Serotonin iz čokolade djeluje kao antidepresiv.

Ako se slučajno želite udebljati, navalite. Čokolada otvara apetit. U suprotnom ipak pripazite na količinu.

Dobro je za srce svaki dan pojesti malo tamne čokolade - ona snižava krvni tlak kod ljudi koji pate od povišenog tlaka. Također može sniziti kolesterol za čak 10%. Tamna čokolada sadrži više antioksidansa nego bijela ili mliječna čokolada jer se sastoji 65 ili više posto udjela kakaa.

Izbjegavajte čokolade s nugatom, karamelom i sličnim punjenjima jer one samo sadrže dodatnu količinu šećera i masti. Uživajte radije u čokoladi s komadićima lješnjaka.

22.09.2009. 12:55:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh