« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
trudnoća

Uskoro test koji predviđa rizik od pobačaja

Australski liječnici rade na usavršavanju testa koji s velikom preciznošću analizira mogućnost najcrnjeg scenarija u trudnoći

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

trudnoća

,

ultrazvuk

,

pobačaj

,

abortus

,

rana trudnoća

,

rizik od pobačaja

Žene će već nakon 6 tjedana trudnoće moći saznati koliki im je rizik od pobačaja zahvaljujući novom testu smišljenom u Australiji.

Test je navodno 80 posto točan i temelji se na informacijama o krvarenju, prethodnim carskim rezovima, pobačajima i prvom ultrazvuku. Istraživači sidnejskog Omni Gynaecological  Care Centra i Sveučilišta Sydney trenutno rade na razvijanju testa.

Royal Women Hospital iz Melbournea već pruža mogućnost sličnog testiranja kroz svoju uslugu Procjenjivanja stanja rane trudnoće (EPAS), no mogu je koristiti samo žene za koje se zna da imaju visok faktor rizika.

Dr. Ricardo Palma Dias, ravnatelj bolničkog porođajnog odjela, kaže da bi testiranje svih žena u stvarnosti  koristilo smo nekima od njih, a istovremeno troškovi bi bili ogromni. Zato je odluka o tome ponajviše financijski uvjetovana.

"Predviđanja su jako točna", rekao je. "Problem je u financijskoj isplativosti jer bi se mnogo novca potrošilo ustvari na zdrave osobe bez problema. Ne smijemo zaboraviti da će ogromna većina trudnoća biti u sasvim normalnom stanju.

Profesor George Condous, ravnatelj Omni Gynecological Care Centra, kaže da je prvo na listi pitanja svih trudnih žena kolika je mogućnost da pobace.

"Kako stvari trenutno stoje, mogu im odgovoriti na to pitanje", kaže profesor.

U prvom stadiju testiranja, on se služio podatcima koji su prikupljeni na uzorku od preko 400 žena koje su posjećivale odjel za ranu trudnoću bolnice Nepean.

"Ako postoji mogućnost da žena pobaci, mi bismo ju tad češće i redovitije naručivali za skeniranje i nadzirali bismo intenzivnije razvoj trudnoće."

Druga faza testiranja tek treba početi u Napeanu i tad će se usporediti postojeći podatci s novih 400.

Do kraja godine doktor Condous se nada da će moći primijeniti test na bilo kojoj ženi koja mu dođe na prvi ultrazvuk.

Ovakve namjere su za svaku pohvalu, posebice uzme li se u obzir da  jedna trudnoća od četiri završi pobačajem.

24.09.2009. 09:46:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh