« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
OSUDA

NATO, Europa i Obama šokirani napadima u Moskvi

Ne smijemo dopustiti da nasilje prevlada nad slobodom i demokracijom, poručio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

Anders Fogh Rasmussen

,

eksplozije Moskva

,

Moskva teroristički napad

,

metro Moskva

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen osudio je samoubilačke napade s najmanje 37 mrtvih u Moskvi u ponedjeljak, a šok i najoštriju osudu izrazili su dužnosnici Europske unije i čelnici europskih zemalja te američki predsjednik, prenijele su agencije.

U napadima na dvije postaje moskovske podzemne željeznice u jutarnjim satima što su ih počinile dvije žene samobojice, vjerojatno povezane s islamskim teroristima iz sjevernog Kavkaza, najmanje 37 osoba je ubijeno, a 102 su ranjene.

"U ime NATO-a oštro osuđujem današnje terorističke napade na Moskvu. Ne može biti opravdanja za takvu vrst napada na nedužne civile", rekao je Rasmussen u priopćenju objavljenom u Bruxellesu. Rasmussen je uputio sućut obiteljima žrtava i poželio brz oporavak brojnim ranjenima te poručio da "je NATO odlučan surađivati s Rusijom u borbi protiv međunarodnog terorizma".

Moskva doživljava NATO kao prijetnju vlastitoj sigurnosti jer se učlanjenjem novih članica iz bivšeg istočnog bloka Savez dopire do granica Rusije, no u subotu je Rasmussen pozvao Moskvu na zajednički razvoj protubalističkog raketnog sustava čime bi dva bivša neprijatelja iz doba Hladnoga rata gradila i jačala povjerenje.

Američki predsjednik Barack Obama u priopćenju je uputio izraze sućuti ruskome narodu i poručio da američki narod stoji uz njega ujedinjene u protivljenju nasilnome ekstremizmu i terorističkim napadima "ispunjenima mržnjom".

Napade osudio i vrh Europske unije

"Ljudi imaju pravo osjećati se sigurnima u obavljanju svakodnevnih zadaća: ne smijemo dopustiti da nasilje prevlada nad slobodom i demokracijom", poručio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u porukama ruskome predsjedniku Dmitriju Medvedevu i premijeru Vladimiru Putinu.

Odvojene poruke kojima osuđuju zločinačke napade uputila je i Catherine Ashton, zadužena za vanjske poslove i sigurnost EU te predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Busek, kao i španjolska vlada koja ovih šest mjeseci predsjeda Unijom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel šokirana je tim "stravičnim događajem", a osobito "šokantnim drži što su napadi počinjeni u samome središtu Moskve", prenijela je agencija dpa.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy osudio je "odvratne" i "kukavičke" napade te u priopćenju rekao da "je Francuska solidarna s Rusijom u toj tragičnoj kušnji".

Poljski predsjednik Lech Kaczynski "najoštrije" je osudio atentate te izrazio "solidarnost" s ruskim predsjednikom Medvedevom i poručio da "ti tragični događaji potvrđuju potrebu suradnje u okviru velike protuterorističke koalicije" za dobrobit cijele međunarodne zajednice". (hina/metro-portal)

29.03.2010. 15:19:52
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    29.03.2010. 15:45
    čečenske 'teroriste' financiraju upravo ove države koje 'osuđuju' takve napade... slično kao što su financirale 'teroriste' u afganistanu koji su na kraju istjerali bivši SSSR i krenuli u borbu protiv svojih nalogodavaca... a što se tiče 'kukavičkih' i 'odvratnih' napada, kako se nazivaju NATO masakri civila bespilotnim letjelicama? hrabrost? divota? :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh