« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ŠOK I NEVJERICA

Moskva: Pronađeni ostaci žena samoubojica iz metroa

Zasad niti jedna teroristička skupina nije preuzela odgovornost za napade u kojima je život izgubilo najmanje 37 ljudi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

Moskva

,

Rusija

,

metro

,

eksplozije

,

samoubojice

Prema zadnjim podacima najmanje je 37 osoba ubijeno, a više od 30 ranjeno na dvjema postajama moskovske podzemne željeznice u ponedjeljak, objavila je istraga koja je pronašla ostatke tijela dviju žena samoubojica, javljaju agencije i prenose da je za utorak najavljen dan žalosti, a Moskva u šoku i tuzi potpuno je u blokadi.

"25 osoba poginulo je, a 17 je ranjeno u eksploziji na postaji Lubyanka. Na postaji Park kulturi, 12 osoba je ubijeno, a 15 ranjeno", rekao je Vladimir Markin, glasnogovornik ruskog državnog odvjetništva. Ruske agencije prenijele su da je za utorak najavljen dan žalosti za žrtvama stravičnih terorističkih napada izazvanih eksplozijom na postaji Lubjanka bombom s oko tri kilograma eksploziva TNT u 7.56 sati ujutro po mjesnom vremenu, te na postaji Park kulturi 45 minuta kasnije.

"Za sad nismo primili nikavu obavijest o preuzimanju odgovornosti za napade", rekao je Markin. Na mjestu napada postaje Park kulturi pronađeni su dijelovi tijela samoubojice koja je vjerojatno eksploziv nosila vezan oko pasa. Pregledom snimki sigurnosnih kamera, uočene su dvije žene samoubojice, rekla je istraga. Agencija AFP prenosi da su stotine Moskovljana izišle iz postaja podzemne željeznice Lubjanka u šoku, neki plačući.

Moskovska podzemna željeznica jedna je od najviše korištenih u svijetu i dnevno preveze oko 8,5 milijuna putnika. Trg na kojem je smještena zgrada središnje ruske savezne sigurnosne službe blokiran je kamionima, helikopterom i policijom koja kontrolira putničke torbe i prtljagu. Sigurnosne službe zatvorile su u ponedjeljak i zračne luke i željezničke postaje u Moskvi. Broj policijskih ophodnja povećan je u zračnim lukama Šeremetjevo, Domodedovo i Vnukovo gdje policija kontrolira osobne dokumente svih zatečenih osoba, prenosi agencija RIA Noosti.

Policija je počela "minucioznu kontrolu na gradilištima, tržnicama, u trgovačkim centrima, hotelima i drugim područjima s velikom kooncentracijom ljudi", objavio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova. (hina/metro-portal)

29.03.2010. 14:17:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh