Metro-portal.hr

objavljeno 10.10.2008. 01:05:48
PIRATI IZ SOMALIJE

NATO brani brodove od pirata

Ratni brodovi flote NATO saveza poslani su pred obale Somalije

MV Faina, gusarski brod
MV Faina, gusarski brod (Getty Images)

NATO će pred somalijsku obalu poslati sedam ratnih brodova koji će od pirata braniti UN-ove brodove koji prevoze pomoć u hrani, rekli su dužnosnici NATO saveza u četvrtak.

Odluka, donesena na sastanku ministara obrane zemalja NATO-a u Budimpešti, uslijedila je nakon zahtjeva glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona i slične incijative oko koje se prošloga tjedna sporazumjela Europska unija.

"Uskoro će se pred obalom Somalije nalaziti ratni brodovi NATO-a koji će spriječavati piratstvo i pratiti pošiljke hrane", rekao je novinarima glasnogovornik NATO-a James Appathurai.

Očekuje se da će NATO-ove fregate stići u regiju za dva tjedna. Njihova će uloga biti pratnja brodova WFP-a (Svjetskog programa za hranu) i patrolirati vodama oko Somalije kako bi "pomogli zaustavljanju piratstva", rekao je Appathurai.

Više od 40 posto stanovništva Somalije ovisi o pomoći u hrani UN-ove agencije za humanitarnu pomoć koju dostavljaju brodovi.

U utorak je Vijeće sigurnosti UN-a po prvi puta ovlastilo strane mornarice i zrakoplove da koriste silu protiv somalijskih pirata. (hina/metro portal)

10.10.2008. 01:05:48
http://metro-portal.hr/nato-brani-brodove-od-pirata/12327/