« Muškarci
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
EH, DA... :)

Nasilje nas je razvilo, ali će nas i - uništiti

Čovjek je kroz svoju evoluciju uvijek bilo slabo i relativno nezaštićeno biće, te je za razliku od pripadnika životinjske vrste bio zakinut za određene fizičke predispozicije

Ne budite nasilni!
Ne budite nasilni! (FreeDigitalPhotos)
Više o

nasilje

,

muškarci

Ljudska je vrsta kroz povijest i vlastitu evoluciju opstala zahvaljujući nasilju. Naime, prije nekih 50 000 godina dogodila se prva modernizacija čovjeka, odnosno Homo Sapiensa kada je počeo upotrebljavati simbole, razvijati jezik i verbalnu komunikaciju te izrađivati i upotrebljavati specijalizirano kameno oruđe.

Čovjek je kroz svoju evoluciju uvijek bilo slabo i relativno nezaštićeno biće, te je za razliku od pripadnika životinjske vrste bio zakinut za određene fizičke predispozicije kao što su primjerice imale razne životinje i zvijeri, od veličine, snage, ubojitih kandži, čeljusti. Te su životinje opstajale, a neke opstale i danas upravo zbog tih fizičkih predispozicija.

Čovjeku je prirodnija upotreba intelekta umjesto nasilja

Čovjekova je sudbina, odnosno razvoj bio usmjeren prema razvijanju intelekta, drugim riječima nedostatak fizičke snage kompenzirao je mozgom, razmišljanjem te snalažljivošću.

Bez obzira na sve u prvim je fazama ljudskog razvoja čovjek morao biti nasilan, agresivan, a čisto iz razloga jer njegov intelekt još nije došao do faze da bi mogao preživjeti te time uspješno zaštiti svoju obitelj, svoje pleme, a uporabom samog znanja bez agresivnosti i fizičkog nasilja. Drugim riječima morao je ubiti da ne bi bio ubijen. 

Upravo zbog takvih povijesnih događaja su nasilje i agresivnost ljudske vrste u ondašnjem okruženju bile bitne odlike preživljavanja i svatko tko nije bio dovoljno agresivan i nasilan teško da je doživio fazu života gdje bi se mogao reproducirati te nastaviti svoju vrstu.

U većini slučajeva tu zaštitničku, agresivniju ulogu imali su muškarci. Zbog svoje su jače fizičke konstitucije bili prikladniji za ratovanja protiv pripadnike druge vrste, prikladniji za višednevne i višemjesečne pohode u nepoznato, a u potrazi za hranom. Bili su također prikladniji i izloženiji u zaštiti svojih potomaka, svojih žena i svog plemena u cijelosti. Za njih je u ono vrijeme bilo bitno biti agresivan, nasilan i spreman ubiti za preživljavanje vlastite vrste.

Više pročitajte na portalu gentleman.hr

24.02.2018. 19:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh