« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 mjeseca i 22 dana
SAVJETI

Napitci koji dižu tlak... doslovno

Neka vam tlak skače na vaše kolege, djecu, bolju/lošiju polovicu... no, većini puta do se događa zato što ste popili nešto krivo

Dva najgora napitka.. koji su istovremeno najbolji
Dva najgora napitka.. koji su istovremeno najbolji (Arhiva)
Više o

kava

,

čaj

,

tlak

,

napitci

Visok tlak nije samo posljedica pogrešne prehrane, kako većina ljudi misli - jest ću zdravo, pa će mi tlak biti OK... e neće, ne ako pijete krive stvari u krivim količinama.

Naime, krvni tlak iznad 140/90 mmHg izlaže nas povećanom riziku od ozbiljnih zdravstvenih posljedica, poput srčanog ili moždanog udara. Čak i ispijanje nekih napitaka može povisiti krvni tlak, no možda ne znate koja pića treba ograničiti.

Iznenađujuće je da trebamo biti oprezni s čajem. Iako nam nekoliko šalica neće škoditi, Nacionalna i zdravstvena služba Velike Britanije upozorava da je "važno da čaj nije jedini ili glavni izvor tekućine koju pijemo u danu".

Drugi vrući napitak na popisu je kava, koja može povisiti krvni tlak ako se u danu popiju četiri ili više šalica. 

Što se tiče hladnih napitaka, odraslima se savjetuje da smanje konzumaciju energetskih i gaziranih pića. Naime, i čaj i kava i energetska i gazirana pića povisuju krvni tlak jer sadrže kofein.

"Kofein može uzrokovati kratko, ali drastično povećanje krvnog tlaka, čak i ako s time inače nemate problema", upozorava dr. Francisco Lopez-Jimenez.

Još jedno piće koje može povisiti krvni tlak je alkohol. Zato je važno izbjegavati ga većinu vremena.

S druge strane, dva pića koja drže krvni tlak pod kontrolom su sok od rajčice i naranče. U kontroli krvnog tlaka pomažu i banane, losos, jogurt, krumpir i rajčice. 

Osim prehrane, na kontrolu krvnog tlaka utječe i redovita tjelovježba. Aktivnosti koje se smatraju dobrima za krvni tlak su biciklizam, brzo hodanje, plivanje, ples, vrtlarstvo, tenis i trčanje. Svim odraslim osobama savjetuje se 150 minuta tjelovježbe tjedno.

20.03.2023. 15:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh