Metro-portal.hr

objavljeno 20.03.2023. 15:00:00
SAVJETI

Napitci koji dižu tlak... doslovno

Neka vam tlak skače na vaše kolege, djecu, bolju/lošiju polovicu... no, većini puta do se događa zato što ste popili nešto krivo

Dva najgora napitka.. koji su istovremeno najbolji
Dva najgora napitka.. koji su istovremeno najbolji (Arhiva)

Visok tlak nije samo posljedica pogrešne prehrane, kako većina ljudi misli - jest ću zdravo, pa će mi tlak biti OK... e neće, ne ako pijete krive stvari u krivim količinama.

Naime, krvni tlak iznad 140/90 mmHg izlaže nas povećanom riziku od ozbiljnih zdravstvenih posljedica, poput srčanog ili moždanog udara. Čak i ispijanje nekih napitaka može povisiti krvni tlak, no možda ne znate koja pića treba ograničiti.

Iznenađujuće je da trebamo biti oprezni s čajem. Iako nam nekoliko šalica neće škoditi, Nacionalna i zdravstvena služba Velike Britanije upozorava da je "važno da čaj nije jedini ili glavni izvor tekućine koju pijemo u danu".

Drugi vrući napitak na popisu je kava, koja može povisiti krvni tlak ako se u danu popiju četiri ili više šalica. 

Što se tiče hladnih napitaka, odraslima se savjetuje da smanje konzumaciju energetskih i gaziranih pića. Naime, i čaj i kava i energetska i gazirana pića povisuju krvni tlak jer sadrže kofein.

"Kofein može uzrokovati kratko, ali drastično povećanje krvnog tlaka, čak i ako s time inače nemate problema", upozorava dr. Francisco Lopez-Jimenez.

Još jedno piće koje može povisiti krvni tlak je alkohol. Zato je važno izbjegavati ga većinu vremena.

S druge strane, dva pića koja drže krvni tlak pod kontrolom su sok od rajčice i naranče. U kontroli krvnog tlaka pomažu i banane, losos, jogurt, krumpir i rajčice. 

Osim prehrane, na kontrolu krvnog tlaka utječe i redovita tjelovježba. Aktivnosti koje se smatraju dobrima za krvni tlak su biciklizam, brzo hodanje, plivanje, ples, vrtlarstvo, tenis i trčanje. Svim odraslim osobama savjetuje se 150 minuta tjelovježbe tjedno.

20.03.2023. 15:00:00
http://metro-portal.hr/napitci-koji-dizu-tlak-doslovno/141640/