« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Teške riječi između Njemačke i Lihtenštajna

Otkrivena utaja poreza u LGT-u

Knez Hans-Adam II.
Knez Hans-Adam II. (Getty Images)
Više o

Njemačka

,

Lihtenštajn

,

utaja poreza

,

Hans-Adam II.

,

LGT

Napetosti između Njemačke i Lihtenštajna, nastale kad je otkrivena porezna afera u početku ove godine, ponovno su izbile ovih dana kroz ljutnju i teške riječi čelnika te državice, lihtensteinskog kneza Hansa-Adama II., koji je Njemačku neizravno nazvao "četvrtim reichom".

"U proteklih dvjesto godina preživjeli smo tri njemačka reicha pa ćemo i još jedan, četvrti", stoji u pismu u kojem se knez Hans-Adam II. obratio direktoru Židovskog muzeja, bivšem američkom ministru financija, Michaelu Blumenthalu, objašnjavajući mu odbijanje posudbe jednog umjetničkog djela u vlasništvu kneževine Lihtenštajn, koje je trebalo biti izloženo u tom muzeju u Berlinu.

Židovski muzej oštro je reagirao na sadržaj kneževa pisma, koje je odaslano još potkraj lipnja, ali je objavljeno tek jučer. "Tko današnju Njemačku uspoređuje s 'trećim reichom' neodgovorno umanjuje zločine koji su se dogodili za vrijeme nacionalsocijalizma", stoji u reakciji Muzeja.

Kneževski dvor Hansa-Adama II. reagirao je na objavu sadržaja pisma opravdavajući se da knez nije kanio uspoređivati sadašnju Njemačku s Njemačkom između 1933. i 1945.

Njemačka vlada u petak je, međutim, staloženo reagirala na najnovije napade iz Vaduza. "Njemačka je i dalje za dobre, čvrste i prijateljske odnose s Lihtenštajnom", rekao je kratko glasnogovornik Vlade Ulrich Wilhelm na rubu jedne konferencije u Berlinu. Ustvrdio je da i reakcije javnosti, koja je oštro kritizirala izjave kneza Hansa-Adama II., "dovoljno govore za sebe". Tako je, primjerice, ženevski dnevnik "Tagesanzeiger" ponašanje lihtensteinskog poglavara nazvao "kneževskim ludilom", a koelnski "Koelnische Rundschau" Hans-Adamu II. predbacuje manjak povijesnog znanja i diplomatskog umijeća.

Unatoč smirujućim tonovima iz Berlina, odnosi Njemačke i Lihtenštajna su od početka porezne afere, tijekom koje je u početku godine otkriveno da velik broj imućnih Nijemaca na računima raznih zaklada u Lihtenštajnu, prije svega u banci LGT u vlasništvu kneževske obitelji, polaže milijunske svote te tako utajuje porez.

Kneževska obitelj je u nekoliko navrata Njemačku optužila za "nediplomatsko" ponašanje, a Hans-Adam II. je njemačku obavještajnu službu, koja se i domogla bankovnih podataka koji su pokrenuli aferu, optužio za "nedolično" ponašanje u Lihtenštajnu.

Duesseldorfski ekonomski dnevnik "Handelsblatt" ustvrdio je da najnoviji ispad lihtenštajnskog vodstva pokazuje da u odnosima Njemačke i kneževine, unatoč pokušajima da se to u javnosti prikrije, "kuha ispod površine". List, međutim, za takvo stanje djelomice okrivljuje i prijašnje reakcije nekih njemačkih političara koji su, zbog spoznaje da Lihtenštajn pruža utočište njemačkim poreznim bjeguncima, kneževinu nazvali kriminalnom državom. (HINA)

12.09.2008. 18:28:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh