« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Samak Sundaravej ipak se povlači iz utrke za premijera

Sundaravej na odlaski iz zgrade parlamenta
Sundaravej na odlaski iz zgrade parlamenta (AFP)
Više o

Samak Sundaravej

,

Tajland

Bivši tajlandski premijer Samak Sundaravej ipak je povukao kandidaturu za premijera uoči parlamentarnog glasovanja o tom pitanju, izvijestile su agencije.

Odluka je donesena samo nekoliko sati nakon što je parlament odgodio glasovanje o novom premijeru, čime je izbjegnuto izravno suočavanje s prosvjednicima koji se žestoko zalažu da se Samak ne vrati na premijersko mjesto, samo nekoliko dana nakon što je bio prisiljen podnijeti ostavku.

"Izjavio je kako je učinio najbolje što je mogao da bi zaštitio demokraciju. Od sada nadalje na stranci je da odluči o svojem predstojećem potezu", rekao je bivši dužnosnik premijerova ureda Thirapol Noprampa za Reuters.

Samaka smatraju marionetom svrgnutog premijera Thaksina Shinawatre. Bio je prisiljen odstupiti s dužnosti, s obzirom na to da je sud odlučio da njegovo sudjelovanje u tv-emisiji o kulinarstvu, za što je dobio i honorar, predstavlja izravno kršenje tajlandskog ustava.

Na presudu, koja bi na snagu trebala stupiti za mjesec dana, stranka je u početku reagirala najavom da će Samaka odmah po napuštanju položaja ponovno nominirati za premijera.

No, utvrđeno je kako koalicijski partneri PPP-a, zahvaljujući kojima ta stranka ima većinu u tajlandskom parlamentu, vjeruju da zamisao nije dobra, a članovima PPP-a svoje su stajalište iskazali u petak ujutro, zadržavši se izvan parlamenta tijekom održavanja sjednice na kojoj je Samaka trebalo ponovno birati. Naime, na taj način pristaše premijera nisu uspjele osigurati kvorum. (HINA)

12.09.2008. 18:42:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh