« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
SAMO-KAŽNJAVANJE

Nanošenje boli samome sebi smiruje grižnju savjesti

Znanstveno istraživanje potvrđuje - stoljetna povezanosti između boli i kazne u nekim religijama nije slučajna

Ašura ritual
Ašura ritual (Getty Images)
Više o

bol

,

grižnja savjesti

Bolovi i patnja smanjuju grižnju savjesti, a ljudi u njima vide mogućnost iskupljenja za svoje pogreške i uspostavljanje subjektivne pravednosti, ustvrdili su znanstvenici s australskog Sveučilišta Queensland, piše magazin Psychological Science.

"Navedeni zaključak ujedno objašnjava ritual fizičkog samo-kažnjavanja u nekim religijama i zemljama u sklopu kojih si vjernici sami nanose bol bičevanjem kako bi isprali svoje grijehe", kaže voditelj istraživanja Brock Bastian. Znanstvenici su za studiju uspjeli pridobiti 22 muškarca i 40 žena od prosječno 23 godine. Podijelili su ih u tri skupine - bolnu, bezbolnu i kontrolnu.

Članovi bolne i bezbolne skupine su dobili zadatak da se u roku od 15 minuta prisjete i zapišu događaj u kojem su se ponašali nemoralno. Kontrolna skupina je, s druge strane, pisala o nekom neutralnom svakodnevnom događaju. Svi ispitanici su potom jednu ruku morali što je duže moguće držati u kanti s vodom. Voda je pritom za članove bolne i kontrolne skupine bila ledena, a za članove bezbolne skupine ugodno topla.

Pored toga, svi su ispitanici s drugom, slobodnom rukom spajalice trebali prebacivati iz jedne kutijice u drugu.

"Istraživanjem smo dobili tri ključne spoznaje. Prvo, ispitanici koji su se prisjetili nemoralnog događaja duže su ruku držali u vodi. Drugo, osjećaj boli bio je izraženiji kod osoba iz bolne skupine. Treće, bol je umirila grižnju savjesti koju je izazvalo prisjećanje na vlastito pogrešno ponašanje. Naime, kod bezbolne skupine koja se prisjetila lošeg događaja, ali je ruku držala u toploj vodi osjećaj krivnje je ostao isti", objašnjava Brock Bastian.

Znanstvenici su zaključili da bolovi imaju svojstvo ispiranja grijeha te da su osobe koje su učinile nešto loše spremnije platiti bolnu cijenu za svoja nedjela.

21.01.2011. 09:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh