« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
REKONSTRUKCIJA TRUPLA

Moora - lijepa prije 2650 godina

Tijelo mlade žene koja je živjela prije 2650 godina otkriva zanimljivive činjenice iz njenog života

Moora
Moora (Ursula Wittwer-Backofen/Sveučilište Freiburg)
Više o

posmrtni ostaci

,

evolucija

,

moora

Znanstvenici su nakon dugotrajnih analiza i istraživanja uspjeli rekonstruirati izgled i životne uvjete 2650 godina starog trupla. Truplo žene imena Moora, koja je u trenutku smrti imala između 16 i 19 godina, pronađen je početkom 21. stoljeća kod Uchtea na sjeveru Njemačke. "Slomljene dijelove lubanje smo spojili pomoću računala te smo na temelju izraženih točaka rekonstruirali lice mlade žene", kaže voditelj projekta Andreas Bauerochse.

Neke rekonstrukcije upućuju na to da je Moora imala usko, ljepuškasto lice i dugu plavu kosu, dok je prema drugima bila nešto punija. Znanstvenici nemaju naznake o točnoj boji kose i frizuri, ali su na temelju pronađenih ostataka sigurni u oblik nosa i brade te položaj očiju.

Medicinske analize pokazuju da je mlada žena imala iznimno težak život. Nije pripadala povlaštenoj klasi, a moguće je da je bila ropkinja. "Po prvi puta smo modernim metodama, poput CT-a i endoskopije, pregledali jedan ovakav 'bog body' leš koji potječe iz močvarnog tla", objašnjava Michael Schulz sa Sveučilišta Göttingen.

U nožnim kostima su pronađeni tragovi zaostajanja u rastu koji upućuju na razdoblja pothranjenosti. Deformacija kralježnice pak upućuje na težak teret koji je opterećivao samo jedan dio tijela.

"Moora je nosila teške predmete i naporno radila", tvrdi Schult i dodaje da su pronađene i dvije ovalne ozljede lubanje što upućuje na fizičko zlostavljanje i udarce tvrdim predmetom.

Nadalje, Moora je bolovala od manjeg tumora na mozgu, upale maksilarnog sinusa (svojedobno tipične bolesti siromašnih) i tuberkuloze.

Nije poznato je li umrla uslijed nesreće na močvarnom polju ili su je tamo odnijeli nakon što je preminula iz nekog drugog razloga. Na sebi nije imala odjeću od pamuka, kože ili krzna.

Pronalazak Moore je važan za cjelokupnu rekonstruciju života i događaja oko 650. prije Krista. Naime, mrtvaci su u to doba spaljivani pa imamo vrlo malo ljudskih ostataka za kvalitetne analize.

21.01.2011. 12:25:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Arijela
    21.01.2011. 16:52
    Kaže se truplo, pokojnik i slično, leš je turcizam koji se rabi i za strvinu (životinjsko mrtvo tijelo) i za truplo (ljudsko mrtvo tijelo). Leš je u ovom primjeri i više nego loš prijevod.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh