« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
SJAJNO!

Namirnice za lijepu kožu i zdrav ten

Ljepota počinje u tanjuru, to se zna odavno, pa vam donosimo pet namirnica koje svakako morate imati na jelovniku i pomoću njih zaboraviti na kozmetiku

Pazite što jedete i koža će vam biti prekrasna
Pazite što jedete i koža će vam biti prekrasna (Arhiva)
Više o

namirnice

,

povrće

,

plodovi mora

,

cjelovite žitarice

,

zdrava koža

,

agrumi

,

lijep ten

Hrana koju konzumiramo utječe na naše zdravlje i izgled, a ako želite zadržati svoju ljepotu i pobrinuti se za zdrav ten, evo što vam obavezno treba biti u tanjuru. 

Agrumi - Vitamin C ključni je sastojak mnoštva krema za njegu kože. Ovaj vitamin pomaže u tjelesnoj proizvodnji kolagena, proteina koji formira osnovnu strukturu vaše kože. Nedostatak kolagena, koji sve češće nastupa nakon 35 godine života može kožu učiniti hrapavom. Konzumiranje povećanih količina vitamina C u namirnicama poput naranči, grejpa, acerola višnji te rajčicama pomaže očuvanju elastičnosti kože i prevenciji od bora. Antioksidanti iz vitamina C neutraliziraju slobodne radikale koji oštećuju stanice te vas mogu prerano postariti.

Cjelovite žitarice - ovakve žitarice imaju mnogo prednosti od kojih je jedna i zdrava te lijepa koža. Cijelo zrno izvor je B-vitamina biotina, koji pomaže stanicama u procesuiranju masti. Ako nemate dovoljno biotina u tijelu, koža se može ljuštiti i postati suha. Generalno, cjelovite žitarice mogu poboljšati vaš ten. Rafinirano brašno podiže inzulin, što može dovesti do akni. Ako umjesto njega koristite integralno brašno, zaštiti ćete svoju kožu od nepoželjnih nuspojava, te uz sve ostalo i reducirati rizik od dijabetesa. Ne preferirate integralne proizvode? Avokado i gljive također imaju sličan pozitivne učinke.

Crveno i zeleno povrće - koža je najveći tjelesni organ. Stoga ima smisla da ono što je dobro za cijelo tijelo, također odgovara i koži. Što se hrane tiče, nema boljeg izbora od povrća i voća. Od crvenog je posebice korisna crvena naranča i mrkva, a od zelenog povrće poput kupusa i špinata. Crveno povrće puno je beta-karotena, kojeg naše tijelo pretvara u vitamin A. On djeluje kao antioksidant,  te sprječava oštećenje stanica i prerano starenje. Također je koristan u prevenciji akni, a u istu svrhu koristi se već godinama u kozmetici. Špinat i ostalo zeleno povrće još jedan je izvor vitamina A, baš kao i mango. Ovaj vitamin najkorisnije je uzimati iz hrane, umjesto suplemenata, jer prevelike količine mogu uzrokovati zdravstvene probleme.

Orašasti plodovi - koristi koje možete dobiti iz ovih plodova, posebice badema također imaju veze s aktivnošću antioksidanta. Vitamin E kojim su bogati, štiti kožu od utjecaja slobodnih radikala te od oštećenja koje stvaraju sunčeve zrake, naročito UV zračenje. Vitamin E također održava vlažnost kože te čuva mladoliki izgled. Bademi, pistacio i orasi osiguravaju i zalihu omega-3 kiselina, koje su, kao što smo već spomenuli, vrlo korisne za kožu.

Plodovi mora - svi smo čuli da je riba generalno dobra za zdravlje. Mnoge vrste mogu učiniti čuda za vašu kožu, posebice kamenice te riba bogata masnim kiselinama poput lososa. Primarni sastojci koji čine ribu toliko dobrom jesu cink, te omega-3 masne kiseline. Njihov povećani unos reducirat će suhoću kože te upale. Ove kiseline također čiste krvne žile te poboljšavaju cirkulaciju, a dobra cirkulacija krucijalna je za zdravu kožu. Cink pak pomaže u borbi protiv akni, te asistira u proizvodnji novih stanica i osipanju mrtvih, što koži daje lijep sjaj.

20.03.2016. 14:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh