Namirnice koje su zdravije sirove
Iako neke od njih redovito upotrebljavate u kuhinji, možemo se okladiti da većinu njih zapravo nikada niste ni probali sirove... pa što čekate?
Neke namirnice bolje je jesti sirove nego kuhane ili pečene, jer tek na taj način možete dobiti svo bogatstvo zdravih sastojaka kojih su pune.
Iako neke od njih redovito upotrebljavate u kuhinji, možemo se okladiti da većinu njih zapravo nikada niste ni probali sirove... pa što čekate?
Bobičasto voće - jak antioksidans i hranjiva namirnica dok je svježa ili svježe smrznuta. Kuhana ili dehidrirana gubi svoje moći
Brokula - obiluje vitamonom C, kalcijem i sulforafanom - aktivnim spojem koji snižava krvni tlak i pospješuje zdravlje srca. Kuhanjem se za 70 posto uništava taj spoj u hrani te vitamin C
Jabuke - obiluju nuutrijentima i mnieralima. Kad ih skuhate ili ispečete u njima ostaje samo šećer
Klice - su bogat izvor vitamina C, vlakana, folata i magnezija. Folati i vitamin C nestaju pri termičkoj obradi
Kokos - jedna od namirnica s najvećom moći hidratacije te vrlo visokom razinom elektrolita i zdravih masti - dok ga ne dehidrirate
Orašasti plodovi - sirovi sadrže puno više željeza, magnezija i fosfora, nego prženi
Paprika - obiluje vitaminom C koji je termolabilan. Kuhanjem ili pečenjem ga uništavamo
Špinat - kuhanjem se u špinatu oslobađa oksalat koji sprječava tijelo u apsorpciji kalcija iz te namirnice
Novi komentar