« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
MLJAC?

Namirnice koje pogrešno optužujemo da su nezdrave

Moda u svijetu nutricionizma mijenja se gotovo češće nego na pravim modnim pistama, pa neke namirnice pogrešno dospijevaju na liste nepoželjnih

Tijelu trebaju i zasićene masti iz maslaca
Tijelu trebaju i zasićene masti iz maslaca (Wikipedia)
Više o

kava

,

sir

,

namirnice

,

maslac

,

banane

,

čokoladno mlijeko

,

zdrave namirnice

,

nezdrave namirnice

Zdrava prehrana stalno doživljava neke promjene, neke namirnice ulaze u modu, a druge se stavljaju na stup srama. Ove koje ćemo navesti već se duže vrijeme prozivaju kao nezdrave, no to zapravo nije istina.

Tako, primjerice, banane optužuju za debljanje, no one su zapravo dobre kada držite dijetu jer su pune vlakana koja vas drže sitima, a uz to imaju vitamina C, kalija i antioksidansa. Uz sve to, dižu razinu dopamina, hormona dobrog raspoloženja.

>> Kad je zdrava hrana loša, a nezdrava dobra >>

Čokoladno mlijeko ima još goru reputaciju, no to se odnosi na ono iz trgovina. Kad biste sami napravili čokoladno mlijeko od tamne čokolade, dobili biste fantastičan napitak sa savršenim odnosom ugljikohidrata i proteina, 3:1, a uz to bi bio pun natrija i kalcija - idealno piće nakon vježbanja.

>> Nezdrava hrana koja šteti i koja koristi nakon vježbanja >>

Kava podiže razine energije i koncentracije, odlična je preventiva Alzheimerove bolesti i štiti od dijabetesa. U čemu je problem? U količinama koje pijemo i svim dodacima koje trpamo u nju, sama kava je odlična za zdravlje dok se držimo mjere - 2 do 4 šalice dnevno.

>> "Zdrava hrana" koju treba izbjegavati >>

Maslac je, zbog zasićenih masnih kiselina koje sadrži, gotovo stavljen u isti rang s puno nezdravijim margarinom. Istina je sljedeća - naše tijelo treba zasićene masne kiseline, a bez nekih od njih ne možemo smršaviti ma koliko se trudili. Stoga, umjereno, ali nikako bez maslaca.

>> Kako nas vara zdrava hrana >>

Za kraj, sir. I on je prepun nekih zasićenih masti i kiselina, no kako je istovremeno sjajan izvor cinka, fosfora, kalcija te vitamina A i B2, nikako ga ne treba izbjegavati. Jedite pravi, domaći sir i sve će biti u redu.

22.10.2014. 16:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh