« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
SAVJETI

Namirnice koje nisu dobre za vaš mozak

Znate li da postoje određene namirnice koje mogu naštetiti funkcijama vašeg mozga?

Nije dobro za vas...
Nije dobro za vas... (Arhiva)
Više o

mozak

,

namirnice

Brojna istraživanja pokazala su da hrana koja sadrži veliku količinu zasićenih masti i šećera može loše utjecati na vaš svakodnevni život.

Crveno meso i maslac - prehrana s visokim udjelom "loših" zasićenih masnoća može naškoditi funkciji mozga, pokazalo je istraživanje s Harvarda objavljeno u Annals of Neurology. Kada su istraživači proučavali prehrambene navike i testirali rad mozga 6000 žena u prosjeku četiri godine, otkrili su da su žene koje su jele najviše zasićenih masnoća imale niže rezultate na testovima rada mozga i pamćenja. S druge strane, žene koje su jele najviše mononezasićenih masti (koje se nalaze u namirnicama poput maslinovog ulja i avokada) imale su bolje rezultate. Ne morate se u potpunosti kloniti izvora zasićenih masti, ali birajte verzije životinjskih proizvoda s niskim udjelom masti, poput sira, jogurta i mlijeka. Izbjegavajte prerađeno meso, poput slanine. Uzmite više proteina iz biljnih izvora, poput soje i mahunark

Dijetalna cola - osim što prelazak na umjetna sladila možda neće pomoći da smršavite, umjetna sladila mogu imati potencijalno loš utjecaj na vaš mozak. Studija iz 2017. u časopisu Stroke proučavala je obrasce prehrane i slučajeve moždanog udara i demencije kod više od 4300 sudionika. Tijekom deset godina, kod onih koji su pili većinu umjetno zaslađenih pića, ali ne i pića zaslađena šećerom, postojala je velika vjerojatnost da će razviti demenciju. Budući da je nemoguće dokazati da su demenciju uzrokovali napici, a ne neki drugi izvor, studiju treba uzeti s rezervom.

Pekarski proizvodi - ne trebate brinuti samo o šećeru. U studiji iz 2015., odraslima koji su izjavili da jedu veliku količinu zasićenih masti dnevno bilo je teže prisjetiti se riječi koje su vidjeli u testu pamćenja. Iako se proizvodi koji sadrže zasićene masnoće najčešće se nalaze u pekarama, postoji mogućnost da kod kuće imate mnogo takvih proizvoda. Provjerite oznaku nutritivne vrijednosti, posebno na prerađenoj hrani, kako biste bili sigurni da ne jedete zasićene masnoće.

Šećer - nova istraživanja pokazuju da bi šećer mogao utjecati na vaš mozak, kao i na vaš struk. U jednoj studiji na životinjama, istraživači sa sveučilišta UCLA otkrili su da su se štakori hranjeni otopinom fruktoze teže snalazili u labirintu, što je znak usporenog učenja i gubitka pamćenja, u usporedbi s drugom skupinom štakora kojima je dana otopina fruktoze kao i omega- 3 masne kiseline, za koju se smatra da ima učinak na jačanje funkcija mozga. Istraživači sumnjaju da je prehrana samo fruktozom smanjila aktivnost mozga. Određene omega-3 masne kiseline mogu zaštititi mozak od štetnih učinaka fruktoze.

19.10.2022. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh