« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
PRIRODA DAJE

Namirnice koje griju tijelo u hladnim danima

Znate li da pomoću određenih namirnica možete povećati temperaturu tijela, poboljšati vlastiti imunitet, mentalne sposobnosti, potenciju, pa čak i raspoloženje?

Đumbir vas može zagrijati i zaštititi
Đumbir vas može zagrijati i zaštititi (Shutterstock)
Više o

zdrava prehrana

,

zima

,

metabolizam

,

prehrana

Nakon što smo tijekom ljetnih dana izlagali tijelo toplom suncu, vrijeme je da na sebe navučemo malo deblju odjeću. Zimski dani su tu, a onima s jačim imunitetom vjerojatno će biti dovoljno malo toplija zimska odjeća. Međutim, dobar broj ljudi ne može ugrijati tijelo bez obzira koliko odjeće navukli na sebe.

Da li znate da pomoću određenih namirnica možete povećati temperaturu tijela, poboljšati vlastiti imunitet, mentalne sposobnosti, potenciju, pa čak i raspoloženje?

Npr. dokazano je da ljuta hrana, osim što zagrijava tijelo, luči kemikaliju pod nazivom endorfin koja uzrokuje dobro raspoloženje. Pojedete li juhu obogaćenu „chillijem" primjetit ćete da se pojačano znojite što znači da se oslobađaju toksini u tijelu. Također, vid postaje bistriji i puno bolje razmišljate.

U području abdomena nalaze se svi vitalni organi i o njihovom pravilnom funkcioniranju ovisi kakvoća našeg života. U ezoterici se smatra da je solarni pleksus centar volje ili elementa vatre, pa tako, ako imamo jaku probavnu vatru, imamo i jaku volju, jak um, jako tijelo.

Vjerojatno najlogičniji savjet za ugrijano tijelo je izbjegavanje hladne hrane kao i hladnog pića. Na taj način temperatura našeg organizma se drastično smanjuje. Namirnice koje smo izvadili iz frižidera, bilo bi poželjno barem podgrijati ako već nemamo vremena za pripravljanje toplog obilnog objeda.

Ako smo se već odlučili za spravljanje objeda, da bi se ugrijali možete odabrati niz namirnica. Npr. svi orašasti plodovi i sjemenke, kao i sve što se pravi od njih podiže temperaturu tijela. Osim što sadrže ogromnu količinu energije, također obiluju vitaminima, mineralima i omega 3 kiselinama. Zanimljiv podatak je taj da su plodovi koji rastu sporije obično topliji nego oni koji rastu brže pa tako u zimsku hranu možemo uvrstiti i korjenaste plodove ( peršin, celer, mrkva).

Gomoljasti plodovi kao što su bijeli luk i repa također pomažu pri niskim temperaturama, a tu su nam naravno i krumpir, gljive i grah. Grah jako dugo zadržava toplinu i bogat je bjelančevinama, dok gljive potiču proizvodnju krvnih zrnaca, te su se pokazale poprilično ljekovitima.

Začini koje stavljamo u hranu ili čaj također dobro zagrijavaju:

Cimet - zagrijava bubrege, poboljšava probavu i cirkulaciju, te je dobar antiseptik. Dobra zamjena za šećer.

Hren - Također dobar antiseptik. Čisti dišne puteve. Ako volite masnu hranu, pomoći će vam da ju lakše probavite. Bogat vitaminom C.

Chilli - Izrazito ljut začin u obliku papričice crvene boje. Jako dobro djeluje na probavu, kao i na detoksikaciju tijela. Obiluje vitaminom C. Preporučuje se oprez pri dodiru sa osjetljivim dijelovima tijela. Čini sastavni dio nekih sprejeva za samoobranu.

Đumbir - jako dobar antiseptik i antioksidans. Povoljno utječe na cirkulaciju. Može se staviti i u čaj.

Papar - također dobar antiseptik i antioksidans. Daje instant osjećaj topline. Može se koristiti za namaze, juhe, salate...

Piše: Goran Mizdrak/Park Božanske Energije
30.01.2014. 11:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh