« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
koja bolest je važnija?

Najveći ubojice djece: proljev i upala pluća

Na bolesti kao što su AIDS i malarija troši se puno više novca iako veći broj djece umire zbog "blažih" problema izazvanih dijarejom i pneumonijom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

UNICEF

,

AIDS

,

HIV

,

upala pluća

,

proljev

,

dijareja

,

pneumonija

,

UNAids

Proljev nećete vidjeti na naslovnici novina kao ni upalu pluća, dok AIDS i malarija uglavnom privlače punu pozornost.

Ironija je u tome što prve dvije navedene bolesti godišnje ubiju oko 3,5 milijuna djece mlađe od pet godina što je više od side i malarije zajedno, a sredstva koja su potrebna da bi se to izbjeglo nisu ni toliko skupa ni toliko nedostupna.

UNICEF-ova službenica u Africi dr. Tesfaye Shiferaw kaže da su donatori i partneri pozornost usmjerili na HIV, AIDS i ostale zdravstvene probleme dok se ovi najgori ubojice još uvijek provlače i svakodnevno odnose živote djece. I to uglavnom iz siromašnih obitelji.

Na zdravlje majki, novorođenčadi i djece u 2006. se potrošilo oko 3,5 milijardi dolara podatci su Bill&Mellinda Gates Fondacije. Te iste godine, na HIV i AIDS utrošilo se oko 9 milijardi dolara, kažu iz UNAIDS-a.

Upala pluća je najveći ubojica djece ispod pet godina starosti; uzima oko dva milijuna života godišnje. To je 20 posto dječjih smrtnih slučajeva - AIDS ima udio od „samo" 2 posto. Ako se na vrijeme dijagnosticira, upalu pluća lako je liječiti jeftinim antibioticima. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) tek 20 posto oboljelih prima tretmane. Cjepivo je dostupno od 2000. godine, ali još nije stiglo do djece u zemljama u razvoju.

Proljev uzrokovan kolerom i rotavirusom ubija oko 1,5 milijuna djece na godinu, uglavnom mlađe od dvije godine. Djeca umiru od dehidriranja, oslabljenog imunološkog sistema, pothranjenosti te nečiste vode.

Svako dijete u SAD-u prima cjepivo protiv takvih oboljenja iako imaju čistu vodu i nisu gladna a ne žive ni u katastrofalnim higijenskim uvjetima. Pa kolike su onda tek potrebe recimo djece u Africi?

20.11.2009. 15:11:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh